Paardentrailer en winter kunnen best samen mits goed voorbereid

Paardentrailer en winter kunnen best samen mits goed voorbereid

0 341

Het landschap is vaak een mooi gezicht in de winter. Maar er zijn ook momenten dat je wat minder geniet van dit seizoen met vorst en de daarbij behorende gladheid. Dat is als je met je paardentrailer op pad gaat.

Voorzorgsmaatregelen

Zorg dat de banden in orde zijn, dat ze niet zijn uitgedroogd, of nog erger, dat ze glad zijn. De bandenspanning is ook van groot belang voor het veilig vervoeren van paarden. De conditie van de remmen is essentieel tijdens een vorstperiode want de remkabels kunnen vastvriezen met alle gevolgen van dien! Bescherm de trekhaak van de trailer en de handrem tegen vocht. Smeer scharnieren in met vet als je hem langere tijd niet gebruikt. Sla ook een onderhoudsbeurt niet over want het waarborgt voor een groot gedeelte de veiligheid. Als je de paardentrailer onder een afdak of binnen kunt zetten verleng je zijn gebruiksduur. Je kunt hem ook voorzien van een speciale hoes.

Glad

Wees dus extra voorzichtig als je in de winter met de trailer op pad gaat. Zelfs als er geen sneeuw of ijs ligt kunnen de wegen nog erg glad zijn. Ga je veel over binnenwegen en vervoer je één paard in een tweepaardstrailer, zet hem dan het beste links. Bij rotondes of bermen die soms nog zacht zijn is dan het gevaar van omkiepen kleiner.

Paard

Zorg ervoor dat het paard geen extreme kou hoeft te lijden in de trailer en dat het niet op de tocht staat. Ramen of dakluiken van de trailer hoeven echter niet dicht want dat is weer belangrijk voor ventilatie. Ook al vriest het buiten, de temperatuur in een dichte trailer kan dan nog hoog oplopen en kan het paard erg gaan zweten. Staan er meer paarden in de trailer, wordt het al snel warm. Een geschoren paard dat alléén vervoerd wordt, kan wel het beste een deken op. Bij lange ritten is het verstandig te zorgen voor (lauw) drinkwater. Let er ook op dat de laadklep niet glad is en hij kan uitglijden.

Veiligheid voorop en goed voorbereid de weg op kan een hoop ellende voorkomen. En als je viervoeter zich dan ook nog prettig voelt in de trailer en rustig staat, is dit beslist een stuk aangenamer voor de chauffeur.

Bron: Hoefslag

Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Vergelijkbare artikelen

Reacties