Paardenrevalidatie in Noord-Holland

Paardenrevalidatie in Noord-Holland

0 378

Revalideren na een blessure: eindeloze rondjes stappen over het erf met een stuiterbal van 600 kilo naast je. Het is niet ieders hobby, dus gelukkig zijn er nu centra waar je je paard op effectieve en vooral veilige wijze kunt laten opknappen. Bij Paardenrevalidatie Noord-Holland in Bergen bijvoorbeeld.

Nulmeting

De meeste paarden komen bij Paardenrevalidatie Noord-Holland terecht via doorverwijzing van een dierenkliniek. Bij aankomst bespreekt stalmanager Martine Wijkhuizen in een intakegesprek eerst het plan met de eigenaar en behandelend dierenarts. Daarna maakt ze met een geavanceerd analysesysteem een nulmeting van de bewegingen van het paard. Een highspeed- camera en speciaal softwareprogramma kunnen de kleinste afwijkingen in de passen en ritme detecteren. Martine vertelt dat ze de metingen later in het proces herhaalt. ‘Dit Quintic Biomechanics-systeem leent zich er ook voor het herstel te meten. We kunnen dan wetenschappelijk evalueren of we op de goede weg zijn. Meten is weten, nietwaar.’
Vervolgens krijgt het paard een schema op maat en komt de dierenarts het regelmatig controleren.

Paardenopvang Amsterdam

De ondertitel van Paardenrevalidatie Noord-Holland is Care & Wellness, om zo het idee van een ontspannen ervaring voor het paard uit te dragen. Het paard wordt tot in de puntjes verzorgd, net als bij een mens in een spa. Voor een aantal paarden was het niet alleen een fijne retraite, het was zelfs hun redding. ‘Zo nu en dan als we een stal leeg hebben, laten we een paard of pony van Paardenopvang Amsterdam komen. Dat zijn dieren die weggehaald zijn bij hun baasje en in slechte gezondheid verkeren. Wij lappen ze hier kosteloos op in de hoop dat ze een nieuwe eigenaar vinden. Maar we willen daar niet de held mee uithangen, we doen het omdat het hier kan’, lacht Martine bescheiden.
Het hele verhaal vind je in de nieuwste Hoefslag. (auteur: Koosje Mulder)

Reacties