Paardenmelk niet aan te slepen

Paardenmelk niet aan te slepen

paardenmelk

Steeds meer mensen met gezondheidsklachten zoeken hun heil in paardenmelk. De samenstelling van paardenmelk is heel anders dan die van koeien- en geitenmelk. Paardachtigen zijn namelijk uniek in de wereld van de graseters. Het zijn geen herkauwers. Zij hebben, net als de mens, slechts één maag (een koe heeft 4 magen o.a. de pens).

Van oudsher worden het edele dieren genoemd met benen en een hoofd omdat zij zo met mensen vergelijkbaar zijn. Door de overeenkomst tussen paardenmelk en menselijke melk is het voor ons een waardevolle voedingsbron. Het bevat veel onverzadigde vetzuren en albumine/globuline eiwitten. Deze zijn kort, licht verteerbaar en van groot belang voor de darmflora en darmwand. Bovendien bevat paardenmelk veel vitamines en essentiële aminozuren.

Door het drinken van paardenmelk ontstaat in de darm een ideaal milieu voor de groei van goede bacteriën. Deze zetten ons voedsel om in kleine opneembare deeltjes. Dit zijn de basisstoffen voor ons hele lichaam. Zij worden opgenomen in het bloed en naar alle weefsels, organen en cellen vervoerd om deze van brandstof en bouwstof te voorzien. Zitten er in onze darm bacteriestammen die er niet thuis horen, dan is de darmflora verstoord. Deze slechte bacteriestammen doen voor ons ongewenste omzettingen. Deze kunnen op darmniveau ongemakken geven maar er kunnen zo ook teveel afvalstoffen in onze bloedbaan terecht komen met alle gevolgen van dien. De lever filtert afval uit het bloed en deze worden o.a. via de nieren uitgescheiden. Dit is een belasting voor die organen en voor ons hele lichaam. Met name onze huid en longen zijn bekende wegen waarlangs afvalstoffen kunnen worden uitgescheiden.

Paardenmelkerij De Lage Wierde uit Wirdum kan de vraag niet aan. Volgens eigenaar Cor de Winter neemt de weerstand tegen bijwerkingen van medicijnen toe en zoeken mensen alternatieven.

Verlichting

Volgens De Winter zou hij wel drie keer meer kunnen afzetten. ‘Maar we hebben domweg niet méér. Paardenmelk is een natuurproduct. De vele vitaminen en mineralen verhogen de weerstand.’ Hij benadrukt dat de melk, geleverd als poeder of capsules, geen garantie geeft ziektes te genezen maar een kleine dagelijkse portie kan wel veel verlichting brengen. De Lage Wierde heeft een grote schare klanten met huidklachten en maag- en darmproblemen.

Gezegend man

Veertien jaar geleden stuitte Cor De Winter (58) bij de start van zijn paardenbedrijf op veel scepsis: intensief werk, weinig verdiensten, geen wetenschappelijke status. Toch is De Lage Wierde een groot succes. ‘Het dochtertje van mijn zus had ernstig eczeem en zij hadden gehoord over paardenmelk in het televisieprogramma Klokhuis. Ik heb geprobeerd hier aan te komen en uiteindelijk is het gelukt. Het meisje was na 3 maanden gebruik vrijwel klachtenvrij. Ook ikzelf ben het als “medicijn” gaan proberen en onder andere mijn maagklachten zijn hierdoor verdwenen. Ik ben een gezegend man’, zegt De Winter, een uitdragend Christen. ‘Mooi dat het bedrijf goed loopt. Maar het is vooral fijn dat we zoveel mensen kunnen helpen.’

De Winter was vroeger metselaar en had een aantal Haflingers als hobby. Vanuit die hobby is het allemaal begonnen toen bleek dat de melk zoveel goeds voortbracht.

Familiebedrijf

De melkerij houdt gemiddeld rond de vijftien merries met veulens. Veel weidegang, weides met natuur(paarden)gras. Zo min mogelijk kunstmest. Ze worden driemaal daags gemolken. De melk wordt op het familiebedrijf (vrouw en dochter werken hier mee)  gevriesdroogd tot poeder en verkocht in een kleine dertig landen over de hele wereld van Dubai tot Canada. ‘Er zijn wel meerdere paardenmelkerijen maar het hebben van een eigen vriesdroogmachine is onze kracht en voordeel. De melk hoeft niet vervoerd te worden en wordt meteen verwerkt.’ zegt Cor De Winter.  Jaarlijks worden alleen al 1,2 miljoen capsules afgezet, louter aan particulieren en kleine winkels. De Lage Wierde had al een eigen cosmeticalijn met crèmes, shampoo en lotion en heeft onlangs het assortiment op verzoek van specialisten uit de kraamwereld uitgebreid met een lotion en bad- en douchegel voor baby’s en kinderen. ‘Alles op natuurbasis want we willen absoluut geen chemie in onze producten.’

Biest

‘Paardenmensen vinden een paardenmelkerij vaak maar onzin. Totdat ze een veulen krijgen en de merrie overlijdt. Dan is er behoefte aan biest en biest is duur. Er is ook veel vraag naar. Wij geven het altijd weg! Als ze het vragen krijgen ze een liter ingevroren paardenbiest’ zegt hij enthousiast.

Uitbreiden

Uitbreiden is geen optie. Voorlopig althans niet. Het bedrijf in hartje Wirdum heeft geen ruimte voor meer paarden en een grotere vriesdroogmachine vergt een grote investering.

Samenwerking is ook geen optie ondanks het samenwerkingsverband SpaN-V waarbij hij is aangesloten. Samenwerking is eigenlijk ook niet echt van de grond gekomen. Dit omdat hij zo weinig mogelijk afstand wil tussen de paarden(melk) en de verwerking in de machine. ‘Als ik de telefoon opneem zeg ik: ‘met de allerbeste paardenmelkerij van Nederland’. Ook op lezingen zeg ik dat altijd en onderbouw dat met het hebben van onze eigen vriesdroogmachine. Hierdoor gaan vrijwel geen vitamines verloren.’ zegt Cor niet zonder trots.

Op het familiebedrijf wordt vaak over de (on)mogelijkheden gesproken:  ‘Wie weet wat de toekomst brengt.’

Bron: hoefslag / SpaN-VDagblad van het Noorden

Foto: shutterstock

 

Reacties