Paardenliefhebbers kritisch na zien beelden pony met prothese

Paardenliefhebbers kritisch na zien beelden pony met prothese

0 205
shetlander pony shetlandpony

Paardenliefhebbers van over de hele wereld uiten kritiek op de beslissing om een ernstig gewonde pony een prothese aan te meten, in plaats van het te laten inslapen.

Ultieme reddingspoging

De vosmerrie Angel Marie werd als veulen vertrapt door haar moeder, waardoor haar voorbenen ernstig letsel opliepen. Een van de benen moest geamputeerd worden, het andere wordt ondersteund door een brace. Op foto’s van het dier is te zien dat ze ook problemen heeft met haar achterbenen.

Eigenaresse Lennie Green zag het aanmeten van een prothese als de ultieme reddingspoging voor Angel Marie. ‘Zonder prothese zou ze niet lang meer geleefd hebben. Dat zou jammer zijn, want de kinderen zijn dol op haar, en zij op hen’.

Kwaliteit van leven

Paardenliefhebbers echter, veroordeelden de behandeling van de merrie unaniem. ‘Gewoon omdat het kan, wil niet zeggen dat je het zou moeten doen’, is één van de reacties die op social media te lezen valt. Ook op de Facebookpagina van Hoefslag werd massaal gereageerd en waren veel mensen ervan overtuigd dat euthanasie voor deze pony een betere optie zou zijn.

Karen Coumbe, veterinair adviseur bij Horse & Hound, is het met de bezorgde paardenliefhebbers eens. Zij stelt bovendien dat de protheses niet in samenspraak met een dierenarts zijn aangemeten. ‘Ik kan mij niet voorstellen dat deze pony kwaliteit van leven heeft’, zegt ze. ‘Paarden zijn erop gemaakt om weg te kunnen rennen van gevaar en voor deze pony zal het feit dat ze dat niet kan veel stress opleveren’.

Geen reactie

Horse & Hound heeft ook Derrick Campana, die de prothese bij de pony heeft aangemeten, om zijn reactie gevraagd. Hij heeft niet gereageerd.

Bron: Horse & Hound
Foto: Remco Veurink

Reacties