Paardenbeul slaat toe in Zutphen

Paardenbeul slaat toe in Zutphen

0 93
Nadat de afgelopen weken in de regio al regelmatig paarden werden toegetakeld, heeft woensdag ook in Zutphen een paardenbeul toegeslagen. Een paardeneigenaresse meldt dat haar paard ernstig verwond is en dat de dierenartsen bevestigen dat de mishandeling het werk moet zijn geweest van een mens.
Het aantal meldingen van paardenmishandeling is met zes recente zaken in de Achterhoek de honderd gepasseerd. De verminkingen hebben de afgelopen drie jaar in het hele land plaatsgevonden. Meestal gaat het om merries die in en rond de geslachtsdelen worden gestoken. De politie is nog geen verdachten op het spoor.

Vorige week is een paard in een weiland bij Haarlo mishandeld. De week daarvoor bleek een paard in Babberich snijwonden te hebben. En eerder waren drie paarden in de omgeving van Zelhem het slachtoffer.

De reeks mishandelingen begon in 2012 ook in Gelderland. Toen is in paarden in Malden en Groesbeek gesneden. Sinds 2013 zijn ook bij paarden in Midden-Nederland, Noord-Holland, Oost-Brabant, Limburg, de noordelijke provincies en de grensstreken met Duitsland en België ernstige verwondingen geconstateerd. Een drachtige merrie overleed na te zijn mishandeld.

In het voorjaar en de zomer is er bijna wekelijks een melding van paardenmishandeling, in de winter neemt de frequentie af tot gemiddeld één keer per maand. Er zijn niet alleen paarden in de wei verminkt, maar ook in stallen en bij maneges.

Tot dit jaar stond van veertig merries vast dat zij van achteren met een scherp voorwerp waren mishandeld. Maar paarden kunnen ook zichzelf verminken. Met name merries die hengstig zijn wrijven zich bijvoorbeeld tegen een hek.

Politiewoordvoerster Jolanda Dols meldde eerder al dat dit jaar al zeker 25 nieuwe meldingen zijn binnengekomen. Er is inmiddels een landelijke database, waarin alle zaken en onderzoeksgegevens zijn opgeslagen en gekoppeld. ,,Maar dat heeft ons tot op heden niet in de richting van een dader kunnen brengen. We hebben nog niemand op heterdaad kunnen betrappen.”

Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren pleit voor het oprichten van burgerwachten om de dierenbeul of beulen in beeld te krijgen. ,,In enkele regio’s, zoals rond Apeldoorn is al een burgerwacht actief. Ik heb al veel aanmeldingen uit het hele land en wil een dekkend netwerk opzetten in de regio’s waar paardenmishandelingen voorkomen. De vergaarde informatie wil ik op dezelfde manier als de politie in een database opslaan.”

De politie staat daar niet afwijzend tegenover. ,,We hebben burgers immers nodig om dit probleem op te lossen. Zo lang het maar niet leidt tot burgers die in de problemen raken of voor eigen rechter gaan spelen.”

In Vorden is binnenkort een bijeenkomst van verontruste paardeneigenaren, waarbij gepraat wordt hoe de paardenbeul te stoppen is.

Bron: De Stentor / Hoefslag
Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Reacties