Paardenbeul actief in Leusden

Paardenbeul actief in Leusden

0 168
pony algemeen oog

Op manege De Vier Hoeven in Leusden is vorige week een paardenbeul actief geweest. Een van de merries is met steekwonden aan haar geslachtsdeel van de wei gehaald. De dierenarts en stalhouder hebben aangifte gedaan bij de politie.

Geschrokken kinderen

De eigenaren van De Vier Hoeven schrokken zich wezenloos toen de pony’s vorige week dinsdagmiddag van het land kwamen. Een van de merries zat onder het bloed. En dit werd opgemerkt door kinderen die voor hun ponyles kwamen. Paniek alom. ‘Je wilt die kleintjes toch het liefste overal bij weghouden. Ze waren vreselijk geschrokken,’ vertelt de stalhoudster. De acuut gewaarschuwde dierenarts kwam al gauw tot dezelfde conclusie als de manege: dit moet het werk zijn van een paardenbeul. ‘De verwondingen zijn aangebracht met een scherp voorwerp. Zeker nu het begint te helen, worden die sporen steeds duidelijker,’ aldus de eigenaresse van het dier, die haar ergste nachtmerrie bewaarheid zag.

Bekende werkwijze

Toen meerdere paarden in de regio Amersfoort een jaar geleden waarschijnlijk door een paardenbeul werden bezocht en verminkt raakten aan hun genitaliën, sprak De Vier Hoeven al zijn bezorgdheid uit in deze krant. Dat de paarden op de manege uit voorzorg ’s nachts op stal staan, heeft niet mogen baten. De dader heeft op klaarlichte dag toegeslagen. En ook nog eens buiten het oog van bewakingscamera’s. Volgens de stalhoudster is de man of vrouw precies in de dode hoek van de camera te werk gegaan. De paardenbeul zou daarmee heel goed hebben geweten hoe het terrein wordt bewaakt. ‘Ik ben ervan overtuigd dat hij eerder de omgeving is komen verkennen.’ Deze werkwijze is kenmerkend voor ‘de’ paardenbeul. Ook in Landgraaf en talloze andere plaatsen in Nederland en België werden onbekende mensen in de buurt van de wei of stal opgemerkt voordat een paard het slachtoffer werd van mishandeling.

Impact

De manege heeft alle ruiters en ouders van jeugdleden per e-mail bericht over de mishandeling om geruchtvorming te voorkomen. Ook op Facebook heeft De Vier Hoeven uitleg gegeven. ‘Doordat het een grote impact op ons heeft, worden wij en ons personeel er liever niet op aangesproken’, schrijft Tonny van den Hoeven.

Inmiddels heeft de dierenarts bevestigd dat het gaat om mishandeling. Afgelopen zomer werd in den lande 87 keer aangifte gedaan van het verminken van paarden, onder meer in Nijkerk, Amersfoort en Soest.

Bron: AD

Foto: Remco Veurink

Reacties