Paardenarts: droombaan of nachtmerrie?

Paardenarts: droombaan of nachtmerrie?

0 4700

Het is de droom van veel tienermeiden: paardenarts worden en zoveel mogelijk werken met deze edele dieren. Hierbij vergeten de dames en heren vaak dat er ook minpunten aan dit beroep kleven. Een paardenarts krijgt te maken met stevige hoeven, scherpe tanden, lange dagen en een karig loon. Een anonieme paardenarts vertelde onlangs haar verhaal aan de Duitse website/krant ‘Spiegel’.

‘Mijn dag begint om 08:00 uur ’s ochtends en eindigt officieel om 16:30 uur in de middag. Maar het komt zelden voor dat ik voor 18:30 uur weer thuis ben. Dan moet ik nog naar mijn eigen paard en heb ik pas rond 21:00 uur weer tijd voor mezelf. Voor het gemak vergeten we maar even dat ik ook nog een huishouden heb, zelf moet eten en adminstratie bijwerk. Uitgeput rol ik meestal direct mijn bed in. Er zijn minstens 4 a 5 spoedgevallen per maand, waardoor ik tot 21:00 uur dienst heb in de kliniek en dan ook nog eens standby moet staan voor noodgevallen. Het komt geregeld voor dat ik om 03:00 uur uit bed moet om een ernstig ziek paard en wanhopige eigenaar bij te staan. Naderhand terug naar bed is er ook niet bij. Ik word immers voor 08:00 uur alweer in de kliniek verwacht.

‘Mijn werk zorgt ervoor dat ik mijn sociale contacten flink verwaarloos. Ik heb zelden tijd voor feestjes en moet veel afspraken op het laatste moment afzeggen of ik kom weer eens te laat opdraven. Ook de paardeneigenaren werken geregeld op mijn zenuwen. Ze zien hun paard als hun kindje en verwennen hun dier vaak, waardoor er geen land mee te bezeilen is. Maar ik mag niet klagen, want ik heb wel mijn droombaan. Ik werk op een universiteitskliniek en in de frisse lucht, maak contact met mensen en ik mag dieren helpen. Dat maakt mij gelukkig. Toen ik aan mijn opleiding begon, hield ik er echter geen rekening mee dat dierenartsen slecht betaald worden. Ik ben nu 31 jaar oud, heb er vijfenhalf jaar studie op zitten en inmiddels vier jaar professionele ervaring. De eerste zes maanden werkte ik op een privĂ©kliniek en nu ben ik paardenspecialist op een universiteitskliniek. Wat levert deze droombaan mij op? Slechts 1700 euro per maand..’

Bron: Spiegel/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties