Paarden met rattengif vergiftigd

Paarden met rattengif vergiftigd

0 647

Een extreem geval van dierenmishandeling in Berlaar-Heikant. Daar vergiftigden onbekenden afgelopen weekend drie paarden en een rasgeit met niet minder dan twee kilogram rattenvergif. De eigenares vermoedt een wraakactie.

‘Toen ik zondag om 17 uur naar de wei ging, zag ik tussen de voeder- en de drinkbakken, over een afstand van zowat zeven meter, blauwe korrels liggen. In de drinkbakken trof ik blauwe pastilles aan. Meteen begreep ik dat het om rattenvergif ging. Ik heb onmiddellijk de dierenarts en de politie gebeld’, begint Annemie Verhoeven haar verhaal.

Bloedverdunner

‘De daders zijn via de Heistsebaan de wei binnengekomen. Ze hebben eerst een poort geforceerd en vervolgens de elektrische afsluiting onklaar gemaakt. Dat is best gevaarlijk. Zoiets kan volgens mij niet iedereen. In de wei en in de drinkbakken hebben ze minstens twee kilogram rattenvergif uitgestrooid en dan nog niet van het goedkoopste merk! Dat moet tussen zaterdagavond 20.30 uur en zondagnamiddag gebeurd zijn.’

‘Rattenvergif is een hele sterke bloedverdunner. Aangezien een paard en een geit niet kunnen overgeven, kon de dierenarts niets anders doen dan ze met vitamine K inspuiten, iets wat hij nog zeven dagen lang zal moeten herhalen. Pas over een maand weten we of de dieren deze aanslag zullen overleven. Het gaat om twee shetlandpony’s, een haflinger en een rasgeit om mee te fokken. Ze hebben een gezamenlijke waarde van meer dan vierduizend euro.’

‘Dit is geen kattenkwaad, en het is evenmin het werk van een dronkenlap. Dit was een goed voorbereide actie. Wie loopt er nu met twee kilogram rattenvergif rond? Misschien is het een reactie op de klachten die we de voorbije maanden bij de politie hebben ingediend’, vermoedt Annemie Verhoeven.

Afrekening

Tot die conclusie komt ook haar broer Gert, die naast Annemie woont. ‘Drie maanden geleden heb ik een brandstichting op mijn oprit gemeld. Vorige zondag kom ik met mijn kinderen thuis en ruik ik dat er op de Chiroterreinen paletten en afval opgestookt worden. Omdat de ramen openstonden, heb ik de kinderen bij mijn grootouders te slapen moeten leggen. Ik heb de politie op de hoogte gebracht. Mogelijk is deze zware dierenmishandeling dus een afrekening’, zegt Gert Verhoeven.

Nieuwsblad/Hoefslag

Reacties