Paard positief benaderen

Paard positief benaderen

0 159

Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat het belangrijk is om een paard positief te benaderen. Ook zou hierbij de stemming van de trainer of ruiter een grote rol spelen.

Dr. Andrew McLean van het Australian Equin Behaviour Centre (AEBC) en professor Paul McGreevy van de Universiteit van Sydney gaven een gezamenlijke presentatie over de factoren die gevolgen kunnen hebben voor de opleiding van paarden. Dit deden zij tijdens een conferentie van de International Society for Equitation Science.

McLean zegt dat een positieve associatie tot de trainer kan worden vergroot door ‘het veilige effect’. Er zou hierbij gekeken moeten worden naar wat het dier fijn vindt en hoe hij zich in bepaalde situaties voelt. Vervolgens kan hier dan rekening mee worden gehouden.

Volgens McGreevy helpt het optimisme van de trainer om het dierenwelzijn te verbeteren. Een slechte stemming kan voor het dier namelijk duiden op een waarschuwing voor gevaar. Dit kan leiden tot gedragsproblemen.

Opgemerkt werd door McLean dat paarden de grootste amagdala (een deel van de hersenen) hebben van alle huisdieren. ‘Dit zorgt voor een vluchtreactie. Het zijn zeer angstige dieren’, zegt hij. Inzicht hierin zou van waarde kunnen zijn voor degenen die een band met hun paarden willen opbouwen. ‘Om verandering aan de angst te brengen, moeten we het paard anders benaderen.’ Al eerder bleek dat niet kloppen, maar strelen de beste manier is om een paard aan te raken. Er bleek dat tweederde van de paarden versnelde als ze beloond werden met een klopje, terwijl degenen die over de schoft werden gestreeld rustig reageerden.

Wel is het zo dat de reactie per dier verschillend is. ‘De ene training werkt voor het ene paard wel en voor de ander niet. De alertheid speelt hierbij een grote rol. Er moet daarom aandacht worden besteed aan hoe een paard zich in de trainingsomgeving voelt’, zegt McGreevy. Een slechte situatie of omgeving kan een paard hierbij koppelen aan de trainer. Volgens de wetenschappers is het daarom van belang om de dieren in een positieve gemoedstoestand te houden.

Bron: Horsetalk

Vergelijkbare artikelen

Reacties