Paard en mens leefden 14.000 jaar geleden al samen

Paard en mens leefden 14.000 jaar geleden al samen

0 240

Aan de hand van archeologische vondsten in grotten in Noord-Amerika hebben onderzoekers bewijs gevonden dat een inmiddels uitgestorven paardensoort samenleefde met de mens ongeveer 14.000 jaar geleden.

Equus conversidens

In een dor en droog gebied in het zuiden van de Amerikaanse staat Oregon zijn in een grot botresten gevonden van Equus conversidens. Dit inmiddels uitgestorven paardensoort staat ook bekend als het Mexicaanse paard en zwierf tijdens het pleistoceen (geologische tijdschaal dat van 2,58 miljoen tot 11.700 duizend jaar geleden duurde) rond op het gehele Noord-Amerikaanse continent. Het dier was klein en stevig en met een stokmaat van circa 140 centimeter hoog woog het gemiddeld 250 kg. In 1963 is een groot deel van een skelet van het dier gevonden in de kleigrond van Texas.

Het was de onderzoekers bekend dat paarden op het Amerikaanse continent leefden toen de eerste mens dat ook ging doen, maar welk paardensoort was tot op heden niet echt duidelijk. Aan de hand van gevonden teenbotten konden de wetenschappers vaststellen dat deze fossielen tot het Mexicaanse paard behoorden. Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd enkel op basis van teenbotten. Het is tevens de eerste keer dat men resten van dit dier vindt in de staat Oregon. In de grot zijn ook 14.000 jaar oude menselijke uitwerpselen gevonden.

Zeldzaam

Het is een zeldzaam fenomeen dat betrouwbare fossielen van mensen en pleistocene dieren gevonden worden. Circa 12.000 – 11.000 jaar geleden stierven diverse grote diersoorten, waaronder alle toen nog levende paardensoorten, uit op het Amerikaanse continent. De mens heeft daar volgens een aantal theorieën de schuld in. Er waren echter niet nog niet zoveel mensen dat de het onwaarschijnlijk is dat het jagen op deze diersoorten de enige oorzaak is. Er is ook bewijs dat er mogelijk andere oorzaken zijn voor de massale sterfte was. Het vinden van resten van paarden en mensen toont aan dat het Mexicaanse paard en de mens samenleefden in hetzelfde gebied. Ander onderzoek wees uit dat dit voor zeker 1000 tot 1500 jaar het geval was.

De botresten, uitwerpselen en andere vondsten uit de grotten worden binnenkort tentoongesteld in het museum van de Universiteit van Oregon.

Bron: Around the O / Hoefslag

Foto: Shutterstock

Eerder verschenen:

Mens oorzaak uitsterven Amerikaanse paarden

Reacties