Paard te dik? Meten is weten!

Paard te dik? Meten is weten!

0 815
dik, zwaar, obesitas

Aan de Universiteit van Melbourne is een manier ontwikkeld om de Body Condition Index (BCI) te bepalen bij paarden, net als de Body Mass Index (BMI) bij mensen. Met behulp daarvan kan het lichaamsvet bij paarden objectief bepaald worden en dat kan eigenaren weer helpen om hun paarden effectiever te laten afvallen en hun gezondheid te verbeteren.

Volgens de laatste onderzoekscijfers in Groot-Brittannië  is 16,9% van alle paarden en pony’s te zwaar, meer dan een verdubbeling van het percentage vorig jaar.

De studie werd uitgevoerd onder 22 volwassen paarden en pony’s van verschillende rassen met scores van 4 tot 8,5 uit 9. Hun BCI werd afgeleid van regelmatige metingen van hun borst- en buikomtrek, lichaamslengte, nekomtrek en schofthoogte. De resultaten werden vergeleken met een nauwkeurig vetpercentage, bepaald aan de hand van een wetschappelijk bewezen methode. De BCI bleek redelijk overeen te komen met de lichaamsconditie.  Het bepalen van de lichaamsconditie is niet alleen een waardevolle manier om het gewicht regelmatig bij te houden; het is ook nog een keer subjectief.

Het onderzoek wordt deze maand gepresenteerd op de Equine Science Society in Florida en is binnenkort ook wereldwijd toegankelijk, zodat eigenaren zelf de BCI bij hun paard kunnen berekenen. ‘Obesitas bij paarden en pony’s is een toenemend probleem, net als bij mensen, dus alles wat kan helpen om zwaarlijvigheid te verminderen is welkom’, aldus dierenartsen.

Horseandhound/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties