Oproep aan Europarlement: ‘Steun plan voor beter paardenwelzijn’

Oproep aan Europarlement: ‘Steun plan voor beter paardenwelzijn’

0 72
vervelende kwaaltjes in de zomer

Toonaangevende organisaties op het gebied van paardenwelzijn dringen er bij leden van het Europese Parlement op aan om het initiatief van Julie Girling, die al lang een voorvechter is op het gebied van paardenwelzijn, te steunen. Deze Britse dame, die lid is van het parlement, zou graag een aantal acties zien waardoor het paardenwelzijn in de Europese Unie zou kunnen verbeteren.

Onwetendheid

Girling: ‘Vaak is het louter onwetendheid in plaats van wreedheid die leidt tot slecht paardenwelzijn. Helaas, deze onwetendheid heeft ook een kostenplaatje. Vaak leidt het gebrek aan welzijn ook tot minder ‘productieve’ of zieke paarden. Aan de andere kant voegen gezonde en ‘happy’ paarden een meerwaarde toe aan bedrijven en vreugde aan hun eigenaren.

Toonaangevende sector

Met de paardensector is meer honderd miljard euro gemoeid in Europa. De hippische branche is een toonaangevende werkgever in veel lidstaten. Maar het zou nog beter kunnen als onze paarden beter werden verzorgd. De Commissie wil werken aan niet-wetgevende initiatieven en nieuwe banen en economische kansen creëren. ‘De’ burgers van Europa willen meer actie op gebied van welzijn van dieren.

’Fundamentele zorg’

Piko Fieggen, Programma Manager Handel & Fok voor de Dierenbescherming, zegt in een reactie:
‘De deelnemende dierenwelzijnsorganisaties in Eurogroup for Animals, waaronder de Dierenbescherming, hebben erg prettig samengewerkt met mevrouw Girling voor haar rapport. We zijn blij dat ze veel van de punten uit ons eigen rapport, Removing the Blinkers, heeft overgenomen.’
Dit rapport, als het wordt overgenomen door het Europees Parlement, helpt om een aantal van de meest fundamentele zorgen over het welzijn van paarden en paardachtigen in Europa te adresseren. Vooral met betrekking tot de behandeling van werkdieren. Of het nu gaat om ezels die gehouden worden voor hun melk of om paarden die worden gebruikt in de landbouw of bestemd zijn voor de slacht, er kan veel verbeterd worden door een betere training, behandeling en toegang tot professionele zorg.

Dierenbescherming/Hoefslag

Foto: Jennifer-Fotografie

Vergelijkbare artikelen

Reacties