Onweer tijdens buitenrit, wat nu?

Onweer tijdens buitenrit, wat nu?

0 4327
buitenrit onweer

Wat is er nu fijner dan een heerlijke buitenrit tijdens een zwoele zomeravond? Houd er alleen wel rekening mee dat de meeste onweersbuien plaats vinden in de vroege avond.

Tien-seconden-regel

Zeker na alle prachtige tropische zomerdagen kan het weer zomaar omslaan. Check daarom altijd eerst de weersverwachting voordat je op pad gaat. Word je onderweg toch overvallen door onweer? Blijf dan veilig met deze tips.

Wil je weten hoe ver de onweersbuien van jou verwijderd zijn? Met de bekende tien-seconden-regel kun je de afstand relatief goed inschatten. Geluid is veel langzamer dan licht. Hierdoor zie je eerst de flits en hoor je daarna pas de donder. Je telt het aantal seconden tussen flits en donder en deelt dit door drie. De uitkomst is ongeveer de afstand in kilometers. Tel je tien seconden of minder, dan is de bui gevaarlijk dichtbij en wordt het tijd om maatregelen te nemen.

Schuilen voor onweer

Als je onderweg overvallen wordt door onweer kun je het beste zo snel mogelijk een schuilplaats zoeken. Een huis of gebouw is de veiligste plaats. Ook een afgesloten auto is veilig. Bij een blikseminslag wordt de lading direct afgevoerd. De restlading die op de auto achterblijft, is gering. Het is zeker niet verstandig om te schuilen onder een boom. Is er geen stal, schuur, of huis in de buurt om te schuilen? Stap dan van je paard af. Zeker op open vlaktes wil je niet het hoogste punt van de omgeving zijn. De meest verstandige optie is om je paard aan een stevige stronk of struik vast te zetten -absoluut niet aan een hoge boom- en afstand van je paard te nemen. Zet je paard het liefst niet vast aan de teugel, omdat hij in geval van paniek dan aan het bit kan trekken. Het meest ideaal zou zijn als je je paard kunt vastzetten aan een halster, maar mocht je die niet bij je hebben kun je altijd nog de teugel aan de neusriem vastmaken voordat je de teugels aan een struik knoopt.

Afstand nemen van je paard

De reden dat je afstand van je paard moet nemen in onweer is omdat paarden en pony’s vaker slachtoffer worden van een blikseminslag. De zogenaamde stapspanning is bij een paard veel groter dan bij een mens. Tussen de hoeven ontstaat bij een inslag namelijk een spanningsveld op de grond. Ga zelf op gepaste afstand gehurkt zitten met de voeten tegen elkaar. Door jezelf zo klein mogelijk te maken en je voeten bij elkaar te houden verklein je de kans om getroffen te worden, want de stroom kan dan niet door het lichaam lopen. Houd ook minstens drie meter afstand van hekwerk en afrastering. In een bos kun je het beste dekking zoeken laag bij de grond (gehurkt) op een plek waar veel kleine boompjes bij elkaar staan.

Samengevat

  • Zoek een schuilplaats in een stevig gebouw.
  • Ook een auto is een goede schuilplaats
  • Stap van je paard en bind hem vast aan een lage struik, beslist niet aan een hoge boom!
  • Blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen en torens. Dit geldt ook voor metalen voorwerpen als tentstokken, fietsen, hengels, enz.
  • Blijf minstens op drie meter afstand van hekwerken of afrasteringen.
  • In een bos: zoek een laag groepje bomen op in het laagste deel van het terrein.
  • Op een open veld: ga gehurkt op je tenen zitten, sla de armen om de knieën en houd je hoofd zo laag mogelijk. Ga nooit plat op de grond liggen.
  • In groep loop je een groter risico op blikseminslag. Blijf dus niet bij elkaar maar zoek beschutting of hurk verspreid van elkaar.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: KNHS/KNMI/Sportzorg

Foto: Shutterstock

Reacties