Onderzoek naar paardgerelateerd hersenletsel

Onderzoek naar paardgerelateerd hersenletsel

0 655

Canadese onderzoekers hebben een studie uitgevoerd naar paardgerelateerd hersenletsel bij jongeren. Uit de resultaten bleek dat hersenletsel 13,3% beslaat van alle paardgerelateerde verwondingen bij de Canadese jeugd.

De wetenschappers verzamelden data van alle patiënten die binnen kwamen op de Eerste Hulp in de afgelopen vijfentwintig jaar. Onder de verwondingen waren 1060 zaken waarin hersenletsel aangetroffen werd. Ook bleek dat het grootste aantal ongelukken dat gebeurde omtrent paarden, zich afspeelde tussen de 15 en 19 jaar oude jongeren, gevolgd door kinderen tot vier jaar oud.

De meest voorkomende oorzaak van letsel was een val van het paard. “Hersenletsel dat wordt opgelopen tijdens het paardrijden is vaak veel ernstiger dan wanneer het wordt opgelopen tijdens andere activiteiten.” aldus de onderzoekers. Een duidelijk begrip van de oorzaken, effecten en mechanismen van paardgerelateerd hersenletsel zou kunnen bijdragen aan de verbetering van preventieve maatregelen.

Uit het onderzoek bleek ook dat het aantal verwondingen dat opgelopen werd tijdens het paardrijden, hoger was per rij-uur dan bij de motor- en autosport.

Bron: Horsetalk

Foto: Remco Veurink

 

Reacties