Onderzoek naar graasgedrag: Paarden willen niet alleen gras

Onderzoek naar graasgedrag: Paarden willen niet alleen gras

0 504
paardenwelzijn weide gras wei
Foto: Remco Veurink

Paarden kauwen ook op schors, struiken en ander ‘spul’, aldus bijna driekwart van de ondervraagde paardeneigenaren in een Australische studie naar graasgedrag. Volgens de onderzoekers hebben paarden niet alleen behoefte aan (het eten van) gras, maar ook aan bijvoorbeeld boomschors terwijl ze in de wei staan. ‘Het is momenteel onduidelijk of paarden dit doen omdat er wellicht te weinig gras is, het aanbod te weinig divers is of dat dieren gewoon op dat moment liever iets anders dan gras eten’, aldus Mariëtte van den Berg en haar collega’s in het  ‘Journal of Veterinary Behavior’.

De onderzoekers van de University of New England in New South Wales en het CSIRO onderzoeksbureau wilden meer weten over het houden van paarden en het gedrag van paarden op de wei. Paardeneigenaren werden via paardentijdschriften, social media, websites en hippische bedrijven uitgenodigd een ​​online enquête in te vullen. Er werd informatie verzameld over de locatie, de manier waarop het paard gehuisvest is, voermanagement, de conditie van de wei, de waarneming van bepaald gedrag op de wei en de voorkeur voor wat er gegeten werd. Er namen 497 paardeneigenaren met in totaal 3082 paarden deel. Het merendeel van de paarden – 85% – stond 16-24 uur per dag op de wei.

‘Hoewel de paarden toegang hadden tot een wei, werd ongeveer 95% van de paarden dagelijks bijgevoerd met biks, muesli of andere supplementen. 86% kreeg opgeslagen voer,’ meldden de onderzoekers.

75% van de respondenten maakte melding van het ‘browsegedrag’; op schors kauwen en likken of het eten van mest kwam het meest voor. Bijna driekwart van de eigenaren gaf aan dat hun paarden door het land lopen, op zoek naar delen van bomen, struiken, of planten die geen deel uitmaakten van de weidevegetatie

Samenvatting ‘Browse-related behaviors of pastured horses in Australia’

Horsetalk/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties