Onderzoek: Actieve kool helpt mogelijk bij Atypische Myopathie

Onderzoek: Actieve kool helpt mogelijk bij Atypische Myopathie

0 956
esdoornzaden esdoorn
Esdoorn

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat paarden die lijden aan Atypische Myopathie, baat zouden kunnen hebben bij de inname van actieve kool. Wetenschappers ontdekten dat actieve kool ervoor kan zorgen dat de stof die wordt afgegeven door de esdoornzaden minder goed door het lichaam wordt opgenomen. Dit zou paarden die nog niet ernstig ziek zijn, maar wel van de esdoornzaden hebben gegeten, kunnen helpen.

Hypoglycine A

Atypische myopathie is een ziekte die vaak in het voor- en najaar gezien wordt, en nog te vaak fataal afloopt. Het kan worden veroorzaakt door het eten van esdoornzaden (najaar) of -zaailingen (voorjaar) die een hoge concentratie hypoglycine A bevatten.

Wetenschappers van de universiteit in Wenen stelden zichzelf tot doel om een middel te vinden dat oraal aan paarden gegeven kan worden om de hypoglycine A te binden en ervoor te zorgen dat het niet goed wordt opgenomen door het paardenlichaam. Ze hebben verschillende middelen getest die reeds gebruikt worden in de diergeneeskunde, waaronder actieve kool en minerale olie. Vervolgens werd er weefsel uit de nuchtere darm afgenomen en getest op de aanwezigheid van hypoglycine A nadat een van de middelen was toegediend. Hieruit bleek dat met actieve kool de beste resultaten werden geboekt.

Preventie

‘Voor de eerste keer blijkt uit een onderzoek dat er stoffen zijn die ervoor kunnen zorgen dat hypoglycine A in mindere mate door het lichaam opgenomen wordt’, zo valt te lezen in het onderzoek. ‘Actieve kool zou preventief gegeven kunnen worden aan weidegenoten van een paard met Atypische Myopathie, maar ook aan paarden die nog niet ernstig ziek zijn.’

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de editie van maart 2018 van het Equine Veterinary Journal. Verdenk je je paard van Atypische Myopathie? Contacteer altijd een veearts.

Bron: Horse & Hound
Foto: Shutterstock

 

 

Reacties