Dierentuin onder vuur voor voeren van zebra aan tijgers

Dierentuin onder vuur voor voeren van zebra aan tijgers

0 2064

Een Noorse dierentuin heeft zich de woede van bezoekers op de hals gehaald nadat zij afgelopen week een onthoofde zebra aan haar tijgers voerde. Een ooggetuige fotografeerde het tafereel en toonde de foto op Facebook, waarna social media bijna explodeerde.

De Kristanzand Zoo laat aan een lokaal televisieprogramma weten dat het kampt met een overschot aan zebra’s en daarom de keus te hebben gemakt om het dier af te maken en aan de tijgers te voeren. ‘Het is heel normaal voor een tijger of leeuw om hun prooi op te eten. Wij stimuleren het natuurlijke gedrag van onze dieren graag. Voordat wij de zebra in het tijgerverblijf hebben gelegd, is dit dan ook aan het publiek uitgelegd.’ aldus een woordvoerder. Normaal gesproken voert de Kristiansand Zoo de tijgers zo’n 80 paardenkarkassen per jaar.

‘Dierentuinen geven mensen een vals positief gevoel’

Welzijnsorganisatie PETA heeft verbolgen gereageerd op de actie: ‘Heel veel dierentuinen doden hun gezonde dieren omdat ze een overschot hebben. Ieder jaar worden in Europese dierentuinen zo’n 3000 tot 5000 gezonde dieren afgemaakt. Fokprogramma’s gaan aan hun doel voorbij omdat zebra’s en andere dieren bijna nooit terugkeren naar de wildernis. Ze worden dan ook gebruikt als broedmachines en bezoekersattracties en soms geruild met andere dierentuinen. Dit geeft het publiek een vals positief gevoel dat de dierentuinen met een goed initiatief bezig zijn. Wij zijn dan ook van mening dat dierentuinen absoluut niet educatief zijn. Wat leren kinderen over normaal dierengedrag wanneer ze hen in depressieve toestand heen-en-weer zien lopen? We nemen onze kinderen toch ook niet mee naar een gevangenis om hen te onderwijzen over normaal menselijk gedrag?’

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Wikipedia

Reacties