Nieuwe test voor paardenvlees

Nieuwe test voor paardenvlees

0 51

n Duitsland is een massaspectrometrie-protocol ontwikkeld dat het opsporen van paard of varken in rundergehakt tot een routineklus maakt. Terwijl de detectiegrens bij slechts 0,24 procent ligt, melden onderzoekers van de universiteit van Münsterin het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Anders dan de meeste eerdere pogingen is hun test niet gebaseerd op DNA-sequencing, maar op eiwitsequenties (denk aan een stuk of tien aminozuren) die dankzij genetische verschillen specifiek zijn voor één bepaalde diersoort. Voordeel daarvan is dat zulke korte peptideketens stabiel genoeg zijn om de verhitting van het gehakt tijdens de bereiding redelijk ongeschonden te overleven, wat voor DNA in veel mindere mate geldt.

De onderzoekers hebben het eerst uitgeprobeerd met zelf bereide mengsels van runder-, varkens- en paardengehakt uit de lokale super, waar ze frikadellen, gehaktballetjes en saucijzenbroodjes van maakten teneinde de effecten van braden, koken én ovenbereiding te kunnen checken.

Paardenvlees door corned beef

Vervolgens hebben ze een hele reeks tests gedaan met onder meer salami, bolognesesaus, hotdogs en Nederlandse frikandellen. In één geval bleek er paardenvlees door de corned beef te zitten, bij alle andere monsters werd alleen varken en/of paard aangetroffen wanneer dat ook op het etiket stond.

De gevoeligheid hangt daarbij sterk af van de manier waarop je de eiwitten uit je monster extraheert. Een sterk geconcentreerde bufferoplossing met 6 M ureum, 1 M thioureum en 50 mM Tris-HCl werkt nog het beste. De test werkt alleen kwalitatief en geeft dus geen concentraties aan.

CW2/Hoefslag

Reacties