Nieuwe techniek voor herstel botbreuken

Nieuwe techniek voor herstel botbreuken

0 104

Een nieuwe techniek om botbreuken te herstellen werd met succes toegepast bij de tweejarige Ierse volbloedmerrie Annagh Haven. Haar kaak werd gereconstrueerd door middel van deze HydroxyColl-techniek. Sindsdien loopt ze weer met goede resultaten op de renbaan.

De bot reparatie technologie HydroxyColl bestaat uit collageen en hydroxyapatite, componenten afkomstig uit bot gevormd tot een driedimensionale poreuze vorm die als een soort mal in het kapotte gedeelte geplaatst wordt. Botcellen en bloedvaten klampen zich vast aan het kunststof deel, waardoor nieuw botweefsel ontstaat.

Annagh Haven had een ernstig opgezwollen kaak die werd veroorzaakt door een aneurisme cyste. Het kaakbot was kapot en het paard kon niet goed kauwen. Bij dergelijke cysten is de prognose vaak slecht, waardoor de patiënt afgemaakt moet worden. De operatie werd uitgevoerd door dr. Florent David aan het University College Dublin Veterinary Hospital. Hij verwijderde de cyste en implanteerde het nieuwe stuk nagebootst bot. De operatie zorgde voor het herstel van botweefsel, gevolgd door herstel van de normale botvorm en -functie.

De nieuwe techniek werd vandaag aangekondigd door AMBER (Advanced Materials en BioEngineering Research), die het gebruik van materialen in de wetenschap en de industrie onderzoekt. Het centrum wordt gefinancierd door de Science Foundation in Ierland en is gebaseerd op het Trinity College Dublin.

De gepatenteerde botherstel technologie zal onder de noemer SurgaColl technologieën op de markt worden gebracht. Dit jaar wordt ook goedkeuring verwacht om HydroxyColl op mensen met botletsel toe te passen.  en dit jaar ook op mensen worden toegepast. De Ierse minister van Onderzoek in Innovatie noemt het potentieel van de technologie geweldig. ‘Deze techniek kan van invloed zijn op de economie van ons land omdat het de groei van de werkgelegenheid stimuleert.’ AMBER werkt momenteel met 21 partners uit de industrie, aan 31 gerichte projecten.

De casestudy van Annagh Haven wordt binnenkort gepubliceerd in het Journal of Tissue Engineering & Regenerative Medicine.

Horsetalk/Hoefslag

Reacties