Nieuwe metworstkoning

Nieuwe metworstkoning

0 82

Uitslapen? Dat kennen en willen de inwoners van Boxmeer niet, op carnavalsmaandag. Sterker nog: al sinds mensenheugenis wordt het dorp op de vroege ochtend van carnavalsmaandag wakker getrompetterd. Door leden van de plaatselijke Metworstvereniging, de club die is genoemd naar het traditionele paardensportevenement. Peter Janssen was dit jaar de snelste.

Janssen mag zich nu een jaar lang Metworstkoning noemen, of, zoals ze dat in Boksmèr zeggen: ‘Kunning van de Metworst’. Het is de tweede keer dat hij wint: ook in 2002 was hij de snelste. Toen was hij vijftien. Het was de laatste keer dat hij meedeed, Peter had dit al besloten voordat hij meedeed.

Janssen droeg de overwinning op aan zijn vader die drie jaar geleden is overleden. Die was zijn hele leven lid van de vereniging. “Het is jammer dat hij dit niet mee heeft kunnen maken”, aldus zijn geëmotioneerde zoon. Hij kan zich laven aan het nodige brood, vlees en bier, dat hem als prijs wacht.

Het Metworstrennen

De wedstrijd, met raspaarden én knollen, lokt elk jaar tienduizenden mensen naar het Vortums Veld, langs de weg van Sambeek naar Vortum-Mullem, twee dorpen die onder de gemeente Boxmeer vallen. Het gaat om één van de oudste carnavalstradities in ons land. De ‘Metworst’, zoals de vereniging en het festijn in de volksmond wordt genoemd, viert in 2015 zijn 275-jarig bestaan.

Boxmeer heeft de Metworstrennen allemaal te danken aan enkele jongeren, die zich, zo wil de overlevering, in de vijftiende eeuw van hun beste kant hadden laten zien. Ze zagen dat een vrouw, Freule Aleida, met haar koets onderuit was gegaan en hielpen haar overeind.

Elk jaar een paardenrace

Het ‘slachtoffer’ was zo onder de indruk dat ze hen hiervoor wilde belonen. Met zeven ellenlange metworst, een aantal broden, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dit moment zou er elk jaar een paardenrace worden gehouden om te bepalen wie de schenking  zou krijgen, zo besliste ze. ‘Wij handhaven het recht onze vaderen’, is niet voor niets het motto van de Metworstvereniging.

Deelname is overigens niet voor iedereen weggelegd: de rijders (jonggezellen zoals ze officieel heten) moeten geboren en getogen in Boxmeer zijn. Ook mogen ze niet getrouwd zijn en wat verder telt: ze moeten lid zijn van de ‘Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer’ zijn.

Nieuwe koning

Nog voordat er dit jaar ook maar één van de zestien paarden van start was gegaan, stond al vast dat er een nieuwe koning zou worden gehuldigd. Levi Hinke, die vorig jaar zo verrassend had gewonnen, trok zich aan de vooravond van de nieuwste editie terug.

Omroep Brabant

Reacties