Nieuw gala Pegasus zet noordelijke paardensport in het zonnetje

Nieuw gala Pegasus zet noordelijke paardensport in het zonnetje

0 1724
Laura Zwart met Lumen Express © DigiShots

Liefhebbers van de paardensport kunnen hun hart ophalen: op Pegasus, het Drents gala van het paard, gaan topruiters demonstreren hoe hoog de kwaliteit van de noordelijke paardensport is. Het gala vindt plaats op 19 mei 2017 in het Hippisch Centrum in Exloo.

Veelzijdigheid

Topruiters uit verschillende disciplines geven op het gala shows, demonstraties en clinics. Natuurlijk is dressuur ruim vertegenwoordigd met de beste Grand Prix-ruiters uit het noorden. Wat bijzonder is: ruiters die in wedstrijden tegenover elkaar staan, werken op het gala samen in bijzondere shows. Zo geven de Grand Prix-amazones Laura Zwart (foto), Kim Jacobi, Yvonne Snieder en Anouk Noordman samen een spetterende dressuurshow. Maar ook andere takken van de paardensport staan op het gala in de spotlights.

Enkele voorbeelden: een spectaculaire mendemonstratie waarin menner, groom, pony en techniek een eenheid vormen. Of de sprookjesachtige westernshow op muziek uit Frozen. En dan is er nog de stijlvolle presentatie van enkele tophengsten. De prestigieuze Stal Glock, bekend van Hans Peter Minderhoud en Edward Gal, gaat één van die hengsten presenteren. Spectaculair is ook de demonstratie working equitation waarin paard en ruiters hun behendigheid tonen.

Variatie in paardenrassen

Bezoekers van het gala krijgen een flinke variatie in paardenrassen te zien. Naast een aantal top-KWPN’ers zijn er onder meer Friezen te zien, een Gelders paard, een Hannoveraan en een quarter horse. Ook is er een hele bijzondere klassieke dressuurshow met twee Iberische paarden: een Andalusiër en een Lusitano.

Hoog niveau

‘In de noordelijke provincies hebben wij ruiters van hoog niveau en kwaliteitspaarden. Veel bedrijven in de paardensector bezitten enorm veel kennis en vakmanschap. Helaas is dat bij weinig mensen bekend.’ Samen met haar zus Monica heeft Inge Hoevers een stichting opgericht die tot doel heeft de noordelijke paardensport onder de aandacht te brengen. Nu lopen ze zich het vuur uit de sloffen om het evenement vorm te geven.

Te bescheiden

Inge: ‘Ik had een presentatie gezien, waaruit bleek dat de paardensector noord te bescheiden is. Hierdoor weten te weinig mensen hoe gruwelijk veel kwaliteiten de paardensector Drenthe en Noord te bieden heeft. Door die bescheiden houding komt de sector, hoe veelzijdig die ook is, niet goed in de spotlights. Dat vond ik doodzonde, omdat ik weet hoe ontzettend hard je in de paardensector moet werken. Ik ben dan wel een immigratie Drent, maar wel supertrots op al die paardenmensen met hun uiteenlopende bedrijven: fokken, recreatie, toerisme, enzovoort, het is allemaal in het noorden te vinden. Iedereen MOET weten hoeveel kwaliteit er in Drenthe en het noorden zit.’

‘Op het gala kan iedereen zien wat een geweldige ruiters en paardensportbedrijven wij in het noorden hebben’, vervolgt Inge. ‘Het mooie is dat alle ruiters op non profitbasis op het gala rijden. Ook wij doen het louter uit passie.’

Drents Dressuur Gala

Verleden jaar organiseerde de stichting Promotie Paardensector Noord (Hippisch Drenthe), waar Inge bestuurslid van was, voor het eerst een Drents evenement, het Drents Dressuur Gala. Na het succes van vorig jaar besloot ze door te zetten en het evenement te verbreden. Ondertussen zit Inge niet meer in het bestuur van de stichting Promotie Paardensector Noord (Hippisch Drenthe) en organiseert het evenement op eigen houtje. De ambities zijn hoog. Monica: ‘We willen er een jaarlijks terugkerend evenement van maken. De noordelijke paardensport verdient een evenement als dit. We geven de ruiters en hun bedrijven het podium dat ze verdienen.’

Klik hier voor het programma.

Meer informatie is te vinden op de website www.pegasusgaladrenthe.nl

Vergelijkbare artikelen

Reacties