Negen tips voor mooiere paardenfoto’s vanaf je smartphone

Negen tips voor mooiere paardenfoto’s vanaf je smartphone

0 4830
mobiel, paard
Foto paard met mobiel

Iedereen kent het wel: je wilt graag een mooie foto van je paard, maar een luxe camera aanschaffen kost vaak veel geld. Bovendien zijn die vaak moeilijk te bedienen.

Veel mensen weten niet dat je met je smartphone ook prima foto’s kunt schieten. Hoefslag geeft je negen tips voor het maken van de mooiste foto’s van je paard.

Horizon recht

Als je gaat fotograferen met je telefoon kan het snel gebeuren dat je je mobiel scheef houdt. Om dit te voorkomen kan je het raster van je telefoon aanzetten. Het raster bestaat uit allemaal rechte lijnen en die zorgen ervoor dat één van de lijnen gefocust is op de grond of een hek. Voilà, de foto is recht!

Gebruik geen flits

Gebruik nooit de flits van je camera, ook al maak je een foto in een donkere binnenbak. De flits van je telefoon is niet sterk genoeg en heeft maar een klein bereik, waardoor hij vaak het paard niet haalt. Probeer in plaats hiervan een lichtere ruimte, of zelf buitenlicht op te zoeken.

Licht

Als je buiten fotografeert, zorg er dan voor dat je de zon altijd in je rug hebt. Tegen de zon in fotograferen geeft rare kleuren en harde schaduwen, waardoor de foto lelijk wordt. Dit geldt natuurlijk niet voor het ‘gouden’ uurtje, waarbij tegenlicht juist de foto versterkt.

Compositie

Zorg dat de compositie goed is en dat je het beeld niet op een raar punt afsnijdt. Bij een portretfoto moeten de oren erop staan, bij een actiefoto moet je de hoeven niet vergeten.

Zoom niet in

Zoom niet in tijdens het fotograferen. Als je inzoomt, wordt de foto korrelig en gaat de kwaliteit hard achteruit. Beweeg zelf tijdens het fotograferen; loop naar achteren of juist naar voren als je merkt dat je niet op de juiste plek staat.
Mocht het paard achteraf toch te ver weg staan, kan je de foto altijd nog bijsnijden.

Scherpstellen

Het klinkt misschien cliché, maar scherpstellen is één van de belangrijkste dingen die je moet doen wanneer je de perfecte foto wilt maken. Stel altijd scherp op het belangrijkste deel van je foto. Vaak is dat het hoofd, of zelfs alleen de ogen van het paard. Scherpstellen doe je door op het scherm van je telefoon te tikken.

Gebruik de geluidsknoppen

Wanneer je net in de juiste positie staat en je paard kijkt leuk, beweeg je je vinger naar het scherm van je telefoon en verschuift je mobiel. Dan ben je je shot weer kwijt. Daar is een oplossing voor!
Je kan je vingers op de goede plaats houden en dan de geluidsknop op je smartphone indrukken. Je telefoon maakt dan ook een foto. Dit werkt ook bij oordopjes met een afstandsbediening.

Het goede moment

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Rennende veulens, springende paarden of je rollende shetlanders, het gaat vaak zo snel dat je maar een paar goede momenten hebt om te klikken. Ook voor deze momenten is je telefoon geschikt. Houd je sluiterknop ingedrukt en je camera maakt heel snel meerdere foto’s na elkaar. Dan moet er wel wat leuks tussen zitten!

Oren

De oren van een paard zeggen heel veel over een foto. Zelf als de foto helemaal scherp, goed belicht en op het juiste moment gemaakt is, kan hij toch verpest worden doordat je paard zijn oren niet naar voren heeft. Probeer daarom altijd om iets bij je te hebben waar een paard leuk van gaat kijken. Sommigen paarden kijken al blij als je hun naam zegt, bij andere heb je iets zwaarder geschut nodig: zoals een plastic zakje of een emmer biks.

Er zijn ook verschillende apps te downloaden die paardengeluiden nabootsen. Succes gegarandeerd!

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Isa Wessels

Reacties