Nederlandse paarden in China: Slecht verzorgd statussymbool *video*

Nederlandse paarden in China: Slecht verzorgd statussymbool *video*

0 4112

In China is het hebben van een paard een statussymbool. En vooral Nederlandse paarden doen het goed. Steeds meer rijke Chinezen importeren een Nederlands paard, want die heeft een goede naam. Maar er is te weinig kennis over de verzorging van de dieren, waardoor paarden soms vroegtijdig doodgaan.

Marieke de Vries van de NOS is op een paardenschool in de bergen bij Peking waar net negen paarden uit Nederland zijn aangekomen. De manege is in handen van Ying Su, die al twaalf jaar paarden importeert. “De handel groeit enorm”, vertelt ze. “Iedere maand komen er wel twintig paarden uit Nederland hiernaartoe. Dat was een paar jaar geleden helemaal niet zo.”

Veel eigenaren rijden niet zelf op de paarden en weten daarom niet hoe ze een paard moeten verzorgen. “Het gaat vooral om de status. Eerst moest je een fantastische auto hebben, nu moet je laten zien dat je een prachtig paard hebt.” Daardoor steeg de export van Nederlandse paarden naar China de afgelopen jaren snel. In 2010 waren het er 156, vorig jaar 273 en dit jaar gaan naar verwachting meer dan 300 paarden naar China.

De 30-jarige Chow Luo kocht zo’n paard uit Nederland. Hij werd opgelicht. “Ik kocht het paard niet zelf, maar via een tussenpersoon. Die verkocht me een paard met een doorgereden rug en slechte benen. Het paard heette Willie. Het staat nog wel op stal, maar ik heb er veel te veel voor betaald. Het was niet echt een dressuurmerrie.”

Toch blijft Chow in Nederlandse paarden investeren. “Ze hebben een redelijk prijs en zijn geschikt omdat ze kleiner zijn.” Daardoor kunnen de Chinezen de dieren beter onder controle houden dan grotere paarden uit andere landen, vertelt De Vries. Ook zijn de meeste paarden wit of zwart, en dat vinden Chinezen mooier. Chow Luo erkent dat de dieren risico lopen als ze naar China worden gehaald. “Er is geen goede infrastructuur. Er zijn niet genoeg hoefsmeden, dierenartsen en professionele verzorgers. Maar we moeten ergens beginnen.”

Om de kennis bij de Chinezen bij te spijkeren probeert paardenimporteur Ying Su Nederlandse maneges en Chinese paardenhouders met elkaar in contact te brengen. “Die willen graag naar Nederland om daar te zien hoe paarden verzorgd moeten worden. En hoe je ze moet trainen.” Maar nu gaan er nog veel paarden dood in China, zegt ze. “Niet omdat de eigenaren ze dood willen, maar omdat ze niet weten hoe de dieren behandeld moeten worden.”

Klik hier voor een video

Bron: NOS / Hoefslag
Foto:  Remco Veurink

Reacties