Nauwkeurigere meting beweging

Nauwkeurigere meting beweging

0 40

Afwijkingen, spierproblemen of ziektes kunnen dankzij Britse en Deense onderzoekers eerder ontdekt worden. Zij bedachten namelijk sensoren die onregelmatigheden snel waarnemen.

De manier waarop paarden hun gangen en beweging uitvoeren zijn essentieel. Daarom vonden onderzoekers van de Universiteit Kopenhagen en The Royal Veterinary College in Londen het belangrijk om de beweging van paarden nauwkeurig waar te kunnen nemen. Dankzij de sensoren zijn gyroscopen (meter voor schokken en schommelingen), versnellingsmeters en magnetometers (meter voor magneetvelden) binnen handbereik en kunnen verplaatsingen en de timing van het contact tussen hoef en grond grondig gemeten worden.

Deze nieuwe technologie biedt volgens de onderzoekers nieuwe mogelijkheden voor dierenartsen, fokkers en paardentrainers. Nu moeten de sensoren nog in een driedimensionale ruimte pal boven het paard worden gekoppeld, het doen van testen in levensechte omstandigheden ligt dankzij de uitvinding wel heel dichtbij. Professor Dierengeneeskunde Emil Olsen: ‘Zo kunnen we binnenkort waarschijnlijk de ontwikkelingen en veranderingen in coördinatie en symmetrie in het dagelijkse leven vastleggen.’

Een computer interpreteert de informatie die hij doorkrijgt van de sensoren. De behandeling zou effectiever en goedkoper zijn. Kreupelheid, verslapte spieren, groeiafwijkingen, artrose en onregelmatige gangen kunnen bijvoorbeeld veel sneller worden geconstateerd dan voorheen. Professionele trainers kunnen de sensoren gebruiken om te kijken of een paard wel ritmisch beweegt. ‘Ons doel van dit nieuwe systeem is een bredere benadering van de coördinatie te verkrijgen. Hierdoor kunnen we eerder ziektes en problemen ontdekken. We kunnen zo ook controleren of de diagnose die gesteld is, helpt bij het herstel’, zeg Olsen.

Bron: University of Copenhagen

Reacties