‘Naakt’ op International Helmet Awareness Day

‘Naakt’ op International Helmet Awareness Day

0 548
cap veiligheid veilig

Op 1 augustus wordt dit jaar wereldwijd weer de International Helmet Awareness Day georganiseerd. Deze dag is in het leven geroepen door de Riders4Helmets-stichting. Directe aanleiding van deze internationale dag was de val van de Amerikaanse dressuuramazone Courtney King- Dye. Zij liep ernstig hersenletsel op omdat ze geen cap droeg. Revalidatie ging en gaat nog steeds moeizaam en de amazone zal nooit meer helemaal de oude worden. Sindsdien voert ze campagne voor het dragen van een veiligheidshelm, óók door ervaren ruiters.

In 2010 werd er na het ongeluk in Amerika al een National Helmet Awareness Day georganiseerd, waarna een jaar later de eerste internationale editie volgde. Het doel van deze dag is om ruiters en amazones te wijzen op het belang van een goed passende, vastgemaakte en gecertificeerde veiligheidshelm. In Nederland wordt er nog niet heel veel aandacht aan dit evenement geschonken, in andere landen wordt er inmiddels groots uitgepakt.

Dit jaar zijn er door de organisatie een aantal ludieke pamfletten gemaakt. Zo houdt een Nieuw-Zeelandse dressuuramazone, die ook een ernstige hersentrauma opliep, een bord vast met de tekst: “I would rather go naked than not wear a riding helmet”. Ook ruiters uit andere disciplines zijn gestrikt om in een soortgelijke pose de boodschap over te dragen.

Via de website van Riders4Helmets zijn diverse ‘webinairs’ te volgen, waarbij onder andere gesproken wordt over hersenletsel. In 12 landen wereldwijd geven retailers vandaag korting bij de aankoop van een veiligheidshelm.

Bron: Hoefslag / Riders4Helmets

Foto: Remco Veurink

Reacties