Mooie stermerries in Boijl

Mooie stermerries in Boijl

0 70

In zowel de spring- als de dressuurrichting werd er goed gescoord op de eerste stamboekopnamedag in het Friese Boijl vandaag. Zo werden er van de 28 springmerries maar liefst 23 ster verklaard.

85/85 voor Giulilanta de Jeu

Inspecteurs Bart Henstra en Henk Dirksen waren positief over aangeboden kwaliteit in Friesland. In beide fokrichtingen waren enkele uitschieters en een goede middenmoot. Bart Henstra: “Samen met Marijke Kool heb ik de dressuurpaarden beoordeeld en we hebben 20 van de 34 merries kunnen bevorderen. Vijf daarvan scoorden 80 punten of hoger voor beweging, en dat is zeker voor Friesland een hele goede score.” Met tweemaal 85 punten viel de Jazz-dochter Giulilanta (uit Wilanta elite sport-dres v.Flemmingh, fokkers A. Vogelaar en J. Knol uit Surhuisterveen) van Emmy de Jeu uit Oosterstreek heel positief op. Als veulen was zij al uitgeroepen tot kampioene van Friesland en ze bleek zich goed te hebben ontwikkeld. “Giulilanta is een royaal ontwikkelde merrie met goede verhoudingen en veel charme. We hebben haar 90 punten voor de draf kunnen geven, daarin heeft ze veel lichaamsgebruik, souplesse en techniek. Ook haar atletische vermogen in beweging viel op, daarnaast stapt ze met een goed lichaamsgebruik en toont ze voldoende gedragenheid en techniek in de galop.”

Vier keer 80/80

Vier merries kregen 80/80. Allereerst de Totilas-dochter Glamour-Esther SVN (uit O.Esther elite pref prest v.Jazz) van Ruud van Nobelen uit Noordwijk. “Dat is een genetisch interessante merrie met veel bloed en een echt sportlichaam. Op stand zou ze iets rijker in het front mogen zijn maar in beweging waardeert ze zich op dat punt sterk op. Met name in de draf heeft ze veel afdruk, techniek en lichaamsgebruik. Daarnaast heeft ze veel zelfhouding en een krachtige galoppade.” Met dezelfde punten werd de Wynton-dochter Gaerette M (uit Aerette HBC ster v.Scandic, fokker J.H. Mittendorff uit De Krim) van HBC Stal uit Boijl ster. “Dat is een bloedgemaakte merrie van 1.68m. Ze heeft een mooie bovenlijn en heel correct fundament. Ze beweegt met veel tritt en buiging in de gewrichten. Een hele fijn bewegende merrie”, licht Bart Henstra toe. Ook 80/80 kreeg de platenbonte merrie Graffiti (Andretti uit Vita ster v.Samber, fokker Familie Dusseljee-Smilda uit Peize) van H.A. de Ruiter-Blaauw uit Oosterzee. “Ook dat is een aansprekende, correct gemodelleerde merrie met goede verhoudingen. In alle drie haar gangen heeft ze opvallend veel kracht en ze presenteerde zich daarmee als een heel compleet dressuurpaard, mét een bijzondere kleur!” De Bon Bravour-dochter Gazania (uit Bertolonia ster v.Santano, fokker Gerard Vervoorn uit Brakel) van Amerikaan Scot Tolman kreeg 80/80. “Gazania heeft veel merrieopdruk, ras en een goede bovenlijn. Voor de draf hebben we haar 85 punten gegeven, hierin heeft ze veel techniek, een krachtig achterbeen en veel souplesse. Voor de andere onderdelen kreeg ze 80 punten.”

Springmerries

Bij de springmerries bleek de register A-merrie Grande Dame VDL (Brugal VDL uit Notre Dame ster v.Silvio II) van f/g VDL Stud uit Bears de uitschieter. Zij behaalde tweemaal 85 punten en is daarmee sterwaardig bevonden. Haar vader Brugal VDL springt internationaal op 1.45m-niveau in Amerika en dochter Grande Dame VDL moet eerst met succes deelnemen aan een aanlegtest voordat zij in het stamboek kan worden opgenomen. Deze royaal ontwikkelde merrie heeft veel lengte in haar model en heeft een stokmaat van 1.74m. Daarnaast beschikt ze over veel bloed, en dat is gezien haar formaat een hele wenselijke eigenschap. Ze heeft een sterke bovenlijn en een aansprekende voorhand. Springen doet ze met heel veel afdruk, veel atletisch vermogen en een goede sprongafloop.
Met 80/85 verdiende Galina (Cantos uit Calina elite IBOP-spr sport-spr v.Darco) van f/g Familie Luimstra uit Surhuizum haar sterpredicaat. “Deze merrie staat goed in het rechthoeksmodel en heeft een sterke bovenlijn. Ze viel op met haar sterke galop en doet zowel qua type als springen veel aan haar grootvader Darco denken”, vertelt Henk Dirksen. “Ze springt met veel afdruk, mooi met de schoft naar boven en beschikt over veel overzicht en voorzichtigheid. Haar vermogen en sprongafloop vallen ook positief op.”
De Chin Chin-dochter Ganolivia VDL (uit Anolivia VDL keur IBOP-spr v.Indorado) van f/g VDL Stud uit Bears verdiende tweemaal 80 punten. “Dat is een aansprekende merrie met een goede voorhand en ze zou nog een fractie sterker in de bovenlijn mogen zijn. Ze galoppeert met veel balans en toont met name op de oxer een goede techniek.” De jeugdige Corland-dochter Gina (uit Corofina ster prok v.Canturo) van f/g VDL Stud uit Bears en Yde Walda uit Wommels kreeg 85 punten voor het springen en 75 voor het exterieur. “Deze merrie vertoont veel bloed en zou nog wat meer bespiering mogen ontwikkelen in de hals en bovenlijn. Ze springt met een hele goede techniek, veel vermogen en veel lichaamsgebruik. Een heel atletisch paard dat ook in beweging veel lossigheid heeft.” Met tweemaal 80 punten viel ook de Andiamo-dochter Gonita prok (uit Tornita L ster pref v.Indoctro) van f/g J. en G. Hiemstra-Dijkstra uit Dronrijp positief op. “Deze aansprekende en goed gemodelleerde merrie heeft ras en uitstraling en een sterke bovenlijn. Bij het springen toont ze veel vermogen en een opvallende sprongafloop.”

JS voor KWPN/Hoefslag

Reacties