Mogelijke droesbesmetting bij internationaal dressuurpaard

Mogelijke droesbesmetting bij internationaal dressuurpaard

0 1588
Droes
Droes (foto: Paardenarts)

KWPN-ruin Sagacious HF (Welt Hit x Cocktail) moet in quarantaine blijven op de luchthaven van Miami, nadat vermoedelijk droes bij hem is vastgesteld. Het internationale dressuurpaard was op weg naar huis na deelname aan een aantal wedstrijden in Europa, onder meer in Hickstead. Op 23 augustus wordt het paard van amazone Chase Hickok opnieuw getest. Als hij niet gezond verklaard wordt, wordt het paard ofwel teruggestuurd naar Amsterdam (vanwaar hij naar Miami werd gevlogen) ofwel geëuthanaseerd.

Twee keer positief, maar geen droes volgens derde test

Sagacious arriveerde een week geleden in Miami. Hickok zou hem woensdag samen met een ander paard oppikken, maar hoorde toen dat hij twee keer positief getest had op droes. Het US Department of Agriculture liet haar weten dat hij vrijdag (gisteren, nvdr.) terug zou gestuurd worden naar Amsterdam of geëuthanaseerd zou worden. Volgens de Amerikaanse wetgeving had de amazone de keuze tussen die twee opties. De eigenaar van Sagacious, heeft daarop de hulp ingeroepen van een advocaat. Die zorgde ervoor dat de Amerikaanse overheidsdierenartsen een nieuwe en nauwkeurigere test uitvoerden. Die derde test was negatief voor droes. Het paard wordt op 23 augustus opnieuw getest. Als hij dan genezen verklaard wordt, mag Hickok hem meenemen naar huis. Anders wordt Sagacious alsnog teruggestuurd of geëuthanaseerd.

Gevaarlijke infectieuze ziekte

Droes is een zeer besmettelijke ziekte die zich openbaart in een infectie van de luchtwegen. Een uitbraak van de ziekte in Duitsland twee jaar geleden zorgde er nog voor dat Australië paarden die het land binnen moesten, zes maanden in quarantaine hield.

Bron: Dressage News

Foto: Paardenarts

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 41)

Reacties