Mishandeling Denekamp: ‘Ze hebben 2.10 meter hechtdraad gebruikt’

Mishandeling Denekamp: ‘Ze hebben 2.10 meter hechtdraad gebruikt’

0 1690
weide paarden
Paardeneigenaar Hennie Schallenberg uit Denekamp kan er dagen na de mishandeling van zijn merrie Brize nog niet over uit: wie haalt het nou in zijn hoofd om een paard met een voorwerp in de vagina te steken? Schallenberg ontdekte het gruwelijke voorval toen hij donderdagavond zijn paard uit stal haalde om in de trailer mee te nemen voor een les in een manege. “‘s Middags heb ik haar in de wei gezet en rond vijven naar binnengebracht. Toen was er nog niks aan de hand. Ze moet dus op stal zijn mishandeld.”
Verschrikkelijk

De Denekamper heeft deze merrie en nog twee andere gestald bij de familie Oude Hendriksman aan de Knip in Denekamp. Die verhuurt stallen aan paardenliefhebbers. Er is niet altijd toezicht in de stal. De familie woont ernaast. „Er valt niemand iets te verwijten. Het is een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is verschrikkelijk. Het voorwerp is zeker tien centimeter binnengedrongen en haar vagina is ernstig beschadigd. Twee dierenartsen zijn er een kleine twee uur mee bezig geweest. Ze hebben 2.10 meter hechtdraad gebruikt. Het was niet niks.”

Verwondingen van buitenaf

De paardenliefhebber sluit uit dat er een ongeval in de stal is gebeurd. „Dat kan absoluut niet. De merrie kan zich nergens aan bezeren. Dit komt van buitenaf. Ze is nu gelukkig behoorlijk stabiel. Krijgt antibiotica en pijnstillers. Het duurt wel een week of drie, vier voordat ze helemaal is genezen.” Schallenberg is gek op merrie Brize. ,,Het is een geweldig leuk paard. Ik heb haar een jaar of vijftien. Ze is net een hondje, zoals ze achter me aan loopt. Ik kan er mee praten. Gelukkig heb ik haar nog. Alleen de dood kan ons scheiden.’’

Paardenmishandeling

Het is het vierde, bekende geval van paardenmishandeling sinds midden vorig jaar in de regio. Eerdere mishandelingen hadden plaats in Hengelo, Kloosterhaar en Daarle. De politie wil niets over de frequentie en de mishandeling van paarden kwijt. Ze zijn bang dat de dader er behagen inschept als over een mishandeling wordt gepubliceerd of dat dat leidt tot kopieergedrag. Of er sprake is van een paardenbeul?

Scherpe voorwerpen

,,Daarvoor zullen we eerst iemand moeten oppakken. Het onderzoek loopt,’’ zegt politiewoordvoerder Simen Klok. Paardenminnend Nederland houdt het hart vast voor de activiteiten van een of meer paardenbeulen. Sinds 2013 zijn er tientallen merries mishandeld. Meestal door scherpe voorwerpen in de genitaliën. Dit jaar zijn al 36 merries ernstig toegetakeld, soms met dodelijke afloop. Dat gebeurde voornamelijk in Oost- en Midden-Nederland, waar 25 paarden het moesten ontgelden.

Bron: TC Tubantia/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties