Mineralen en vitaminen: een must voor je paard!

Mineralen en vitaminen: een must voor je paard!

Het grootste gedeelde van het rantsoen voor een paard bestaat uit ruwvoer, aangevuld met krachtvoer naar behoefte. Wist je echter dat de hoeveelheid vitaminen en mineralen die een paard hiermee binnenkrijgt vaak onvoldoende is? Aanvulling met een balancer is dan de oplossing.

Ruwvoer aanvullen

Pavo monitort al ruim tien jaar de kwaliteit van het ruwvoer in Nederland. Uit deze cijfers blijkt dat de gehalten aan vitaminen, mineralen en sporenelementen (koper en zink) de afgelopen jaren steeds verder afnemen. In ruwvoer alleen zitten dus niet voldoende voedingsstoffen om in de benodigde dagelijkse hoeveelheid van je paard te voldoen. Je kunt dit aanvullen door krachtvoer bij te geven. Daarvan is minimaal 1,5 kilo per dag nodig om tekorten bij een paard tegen te gaan.

Voor een pony ligt de grens op 0,75 kilo krachtvoer per dag. Paarden en pony’s waar intensief mee wordt gewerkt, krijgen deze hoeveelheid vaak wel binnen. Voor paarden die moeten afvallen is het een ander verhaal. Zij krijgen vaak nauwelijks krachtvoer, terwijl het ook voor deze groep belangrijk is dat ze hun vitaminen en mineralen binnenkrijgen.

Rol van mineralen en vitaminen vaak onderschat

Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo (foto boven), zegt ook dat de rol van vitaminen en mineralen vaak wordt onderschat: ‘Het is één van de facetten uit paardenvoeding waar te weinig aandacht aan wordt besteed. Het is namelijk niet alleen een basisbehoefte voor de gezondheid, maar ook om goede prestaties te kunnen leveren. Door dagelijks een zogenaamde ‘balancer’ te voeren, zorg je dat het lichaam van je paard goed kan functioneren. Ook bij herstel na ziekte of een periode van verminderde weerstand, kan het verstandig zijn om je paard iets extra’s te geven.’

Wat is een balancer?

Een balancer is een volledig mengsel van vitaminen, mineralen en sporenelementen en brengt letterlijk ‘balans’ aan in je rantsoen. Het begrip ‘balancer’ is vrij nieuw in Nederland en er bestaan nogal wat misverstanden over wat een balancer precies doet. Zo wordt er vaak gedacht dat het een ‘lekker extraatje’ of een ‘energieboost’ is, terwijl het tegenovergestelde waar is.

Veerle: ‘Een balancer bevat geen extra energie of eiwit en is niets meer dan een noodzakelijke aanvulling voor paarden en pony’s die weinig krachtvoer krijgen. Paarden worden er dus ook niet heet of dik van. En omdat dikke paarden vaak weinig krachtvoer krijgen, is een balancer juist voor deze groep een heel geschikt product om je rantsoen aan te vullen.’

Wanneer een balancer?

Een balancer vult het gebrek aan vitaminen en mineralen van je paard aan. Het lastige is alleen dat het niet altijd aan de buitenkant te zien is of een paard een tekort heeft. Veerle: ‘Zelfs in een bloedonderzoek is een tekort moeilijk aan te tonen, omdat het maar een momentopname is en een bloedonderzoek voor veel nutriënten geen totaalbeeld geeft over de lichaamsreserves die zich vaak in organen bevinden. Van sommige paarden is bijvoorbeeld bekend dat ze zand of mest gaan eten als ze behoefte hebben aan aanvulling, maar ook dat is lang niet altijd het geval.

Als er sprake is van een vitaminen- en mineralen tekort gaat het lichaam als eerste besparen op de onderdelen die niet perse noodzakelijk zijn om te overleven, zoals de kwaliteit van de vacht en hoeven. Enkele aanwijzingen van een tekort kunnen zijn als je paard of pony last heeft van brokkelhoeven, zijn vacht dof is, moeite heeft met verharen of stijve spieren heeft.’

Voer een balancer als:
1. Je paard of pony alleen ruwvoer en/of weidegang krijgt
2. Je paard minder dan 1,5 kg krachtvoer per dag krijgt
3. Je pony minder dan 0,75 kg krachtvoer per dag krijgt

Kiezen van een balancer

Er zijn tal van balancers verkrijgbaar, maar waar moet je nu op letten? Veerle: ‘Belangrijke waardes om in de gaten te houden zijn in ieder geval ijzer en vitamine A. Uit ruwvoeronderzoek blijkt namelijk dat deze waardes al ruimschoots aanwezig zijn in het ruwvoer en dus niet meer sterk bijgevoerd hoeven te worden. Teveel ijzer bemoeilijkt de opname van andere belangrijke sporenelementen, zoals koper en zink, en een teveel aan vitamine A kan zelfs tot het niveau van toxiciteit oplopen.

Wel belangrijk is de aanwezigheid van biotine en de toevoeging van vitamine E en selenium voor de ondersteuning van het immuunsysteem van je paard. Wanneer je paard gevoelig is voor suikers kies dan een balancer met een laag suiker- en zetmeelgehalte.’

Lekker!

Daarnaast is de smakelijkheid van vitaminen, mineralen en sporenelementen een issue. Is je paard een kieskeurige eter? Ga dan op zoek naar een balancer met het sporenelement Intellibond®. Dit is een nieuwe generatie sporenelementenmix, die ervoor zorgt dat de van nature vieze smaken van koper en zink pas vrijkomen in de maag in plaats van in de mond. Hierdoor heeft het dus geen invloed op de smaak en worden ook de lastige sporenelementen heel goed opgenomen door je paard!

Kijk voor meer informatie op Pavo Vital.

Foto’s: Pavo

Reacties