Miljoenen teruggehaald bij paardenhandelaren

Miljoenen teruggehaald bij paardenhandelaren

0 1385
Foto: Stock

Handelaren in toppaarden hebben met fraude aan tientallen miljoenen omgezet. Het gaat vooral om niet betaalde belasting. Dat blijkt uit onderzoek van de fiscus naar de paardenbranche in onder meer Zuidoost-Brabant.

Openbaar Ministerie (OM) en de Belastingdienst hebben hun pijlen gericht op paardenhandelaren. De Belastingdienst claimde vorig jaar twintig miljoen euro aan ontdoken belasting van tien ondernemingen in toppaarden. Daarnaast kregen drie handelaren voor 1,9 miljoen aan boetes opgelegd, meldt de Belastingdienst na vragen van het Eindhovens Dagblad.

Enkel oogst uit 2017

En dat is alleen nog maar de oogst uit 2017. De verwachting is dat de onderzoeken die nu nog lopen naar belastingontduiking, belastingontwijking en witwassen in de paardenbranche voor dit jaar tenminste vergelijkbare bedragen opleveren. Dat zegt de Luxemburgse adjunct-secretaris-generaal Alain de Muyser in gesprek met het ED. Hij is betrokken bij de Benelux-brede samenwerking op het gebied van fraude rond toppaarden.

Witwassen van €4 miljoen

Justitie wil ondertussen paardenhandelaar José Javier Salvador (48) voor de rechter brengen. Dat viel gisteren op te maken uit een reactie van het OM, zonder daarbij een naam te noemen. Eerder deed een officier van justitie dat wel. De eigenaar van een luxueus stallencomplex aan de Abdijweg in Valkenswaard wordt verdacht van het witwassen van zo’n vier miljoen euro.

Paardenbedrijven onder vergrootglas

Op dit moment liggen volgens de Belastingdienst nog twintig paardenbedrijven onder een vergrootglas. Bij de FIOD, de opsporingsdienst van de fiscus, lopen momenteel zwaardere onderzoeken naar drie handelaren. Om welke stallen of fokkerijen het gaat en waar die zijn gevestigd, wil de Belastingdienst niet zeggen. Toen zij vorig jaar het onderzoek aankondigde, liet de fiscus al wel doorschemeren dat bij gerenommeerde fokkerijen ten zuiden van Eindhoven ‘het een en ander gebeurt’.

Eindhoven-Brussel-Aken

In Valkenswaard ontwikkelde zich de laatste jaren een heuse ‘paardenboulevard’ met de komst van gerenommeerde rijders, fokkers en handelaren van toppaarden. De driehoek Eindhoven-Brussel-Aken geldt wereldwijd als het epicentrum van deze miljardenindustrie. Het is een van de redenen dat de belastingdiensten van de Benelux en enkele deelstaten in Duitsland en Noord-Frankrijk samen optrekken om fraude op te sporen.

Bron: Eindhovens Dagblad

Reacties