‘Meting hartslag van ongeboren veulen is vriendelijker dan echo’

‘Meting hartslag van ongeboren veulen is vriendelijker dan echo’

0 510

Een echo kan belangrijke informatie over ongeboren veulens aan het licht brengen, maar het is ook een ongemakkelijke en soms pijnlijke procedure voor de merrie. Recent onderzoek uit Hongarije suggereert een nieuw methode: het meten van de foetale hartslag, waarbij geen inwendige ingrepen nodig zijn.

Tijdens de studie werden zeventien drachtige lipizzaner fokmerries ingezet. De wetenschappers analyseerden de foetale hartslag middels een electrocardiogram (ECG) die om de buik van de merrie werd bevestigd. Dit zorgde ervoor dat de hartslag van de foetus met 121 dagen kon worden gedetecteerd. De paarden leken geen last te hebben van het apparaat en het onderzoek duurde gemiddeld vijf minuten per paard. Bij verder benodigd onderzoek kan een meting echter ook 24 uur worden ingezet.

Bij het onderzoek werd duidelijk dat de hartslag van het ongeboren veulen van 115 slagen per minuut naar 79 slagen per minuut daalt tussen de vijfde en elfde maand. Tijdens een beweging of draai van de foetus sloeg de hartslag soms uit of daalde juist. Dit kan belangrijke informatie opleveren over de gezondheid, het welzijn en het stressniveau van zowel merrie als veulen.

‘Het meten van de foetale hartslag is een betrouwbare methode om de gezondheid van het ongeboren veulen te controleren,’ aldus de conclusie. ‘Daarmee word het management van een drachtige merrie een stuk eenvoudiger en diervriendelijker.’

Klik hier voor de studie.

Bron: Hoefslag/TheHorse

Foto: Remco Veurink

Reacties