Met Rhino besmet paard ingeslapen

Met Rhino besmet paard ingeslapen

0 298
hoofd paard algemeen

Het paard in een stal in Nijverdal dat besmet was met de neurologische variant van rhinopneumonie is ingeslapen, zo meldt TV Oost vanmiddag. Het dier zou te veel pijn krijgen vanwege de ernstige vorm van het virus. Ook bestaat het risico dat nog meer paarden besmet zouden raken. Volgens de eigenaresse van Stalhouderij Olthuis, Helga Olthuis, lijden al meerdere paarden aan hevige koorts. Zij staan onder permanent toezicht van een dierenarts. De paarden zijn volgens Olthuis al twee weken niet van het erf geweest, waardoor de kans op besmetting met paarden buiten de stalhouderij gering is.

Rhinopneumonie

Rhinopneumonie is niet in alle gevallen dodelijk, maar het kan wel ernstige gevolgen hebben. Bij de neurologische variant, waaraan het paard dat is ingeslapen leed, is het centrale zenuwstelsel aangetast. Daardoor heeft het dier geen controle meer over zijn bewegingen.

Virus overdragen

Helga Olthuis wisselt meerdere keren per dag haar kleding en wast haar handen na elke aanraking met de paarden of met mensen. Mensen kunnen niet besmet raken met rhinopneumonie, maar ze kunnen het virus wel van het ene paard op het andere overdragen.

Eigenaren op eigen risico

Klanten worden zoveel mogelijk buiten de deur gehouden, maar de paardeneigenaren mogen op eigen risico hun dieren zien. “Er is natuurlijk veel verdriet bij de klanten en eigenaren”, zegt Olthuis, “maar het is het veiligst als er zo min mogelijk mensen bij de zieke paarden komen.”

Bron: RTV Oost

Foto: Jennifer-Fotografie

Reacties