‘Merrie dominant in doorgeven genetische aanleg’

‘Merrie dominant in doorgeven genetische aanleg’

0 229

De merrie blijkt een belangrijkere rol dan de hengst te vervullen tijdens het fokken van renpaarden. Australische en Chinese onderzoekers kwamen tot deze conclusie in de studie ‘Reproduction, Fertility and Development’. ‘Veel voorgaande onderzoeken focusten zich op het identificeren van de genetische componenten die bijdragen tot successen van volbloed renpaarden, maar er is weinig onderzoek gedaan naar de verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke bijdragen,’ aldus een woordvoerder van het onderzoek.

Het zevenkoppig wetenschappelijk team bekeek de gegevens van diverse Australische volbloedrenpaarden. Hierbij werd het prijzengeld, de rankings en de afstamming naast elkaar gelegd. De top 30 werd tot de elite gerekend, terwijl de onderste 70% tot ‘slecht’ werd betiteld. Vervolgens werden de 675 paarden qua afstamming in vier categorie├źn onderverdeeld:

– Elite merries en elite hengsten
– Elite merries en slechte hengsten
– Slechte merries en elite hengsten
– Slechte merries en slechte hengsten

De rensportresultaten werden hierbij vergeleken binnen de groepen. De beste resultaten kwamen van nakomelingen met een afstamming van zowel een elite hengst als een elite merrie. Verrassend genoeg bleken de veulens van een slechte merrie en elitehengst niet zo goed te presteren als de zoons en dochters afkomstig van zowel een slechte merrie als een slechte hengst. De veulens van elitemerries kwamen gemiddeld vaker tot excellente resultaten, en daarbij maakte het niet uit of de vader een slechte of elitehengst bedroeg. ‘Dit laat zien dat het genetisch component van de merrie dominant lijkt,’ aldus de conclusie.

Lees de volledige studie hier.

Bron: Hoefslag/Studie

Foto: Remco Veurink

Reacties