Meeste paarden in Ede

Meeste paarden in Ede

0 49

In Nederland lopen op 13.431 landbouwbedrijven zo’n 132.411 paarden en pony’s rond. Oftewel: gemiddeld tien per bedrijf. Maar waar in Nederland lopen de meeste edele dieren en hun kleine versies rond? De Top 5 van Boerenbusiness.nl, samengesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft het uitgezocht. En daarbij kijken we in eerste instantie naar de oostelijke richting.

De gemeente met de meeste paarden en pony’s op landbouwbedrijven is namelijk het Gelderse Ede, dat binnen haar grenzen 1.747 paarden herbergt. Daarmee staat Ede, dat gemiddeld 12 paarden per bedrijf telt, ver voor op de nummer twee Berkelland. In deze Achterhoekse gemeente resideren 1.520 paarden, oftewel tien paarden per bedrijf. Hardenberg volgt Berkkelland op de voet met slechts 15 paarden minder, goed voor gemiddeld 9 paarden per bedrijf.

Bernheze telt op de vierde plek maar 79 bedrijven, maar zij hebben wel 1.314 paarden. Daarmee hebben de Brabanders wel gemiddeld 17 paarden per bedrijf. De qua oppervlakte grote gemeente Sûdwest-Fryslân telt met 2010 de meeste bedrijven in de Top 5. In totaal hebben zij 1.314 paarden per bedrijf.

Opvallend zijn verder de posities van de gemeenten Delft en Schoonhoven. Zij staan ver in de middenmoot verstopt, maar door het lage aantal landbouwbedrijven binnen hun gemeentegrenzen is de paardenstapel gemiddeld erg hoog: 41 paarden in Delft en 59 paarden in Schoonhoven.

CBS/Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties