Meer ruiterpaden rond Beetsterzwaag

Meer ruiterpaden rond Beetsterzwaag

0 450
Foto ter illustratie

In de bossen rond Beetsterzwaag komen de ruiters en menners er tot nu toe bekaaid vanaf. Er zijn wel ruiterpaden, maar een rondje door de vrije natuur is niet mogelijk. Als het aan Joyce Bijlsma ligt, komt daar snel verandering in.

Al jaren wordt er in de omgeving van Beetsterzwaag gesproken over de realisatie van menroutes. Plannen uit het verleden sneuvelden, omdat overeenstemming met de boseigenaren uitbleef en omdat de ruiters zich niet hadden georganiseerd. De laatste jaren werken de boseigenaren echter volop samen aan het revitaliseren van hun bezit. Dat biedt nieuwe kansen. Bovendien is er een stichting in oprichting, waarin de paardenliefhebbers zich organiseren.

Het oog van paardenliefhebster Joyce Bijlsma uit Hemrik viel vorig jaar toevallig op een oproep van de gemeente Opsterland, waarin werd gevraagd om met ideeën te komen over verschillende routes. “Tot mijn verrassing stonden daar ook ruiter- en menroutes bij.” Op het gemeentehuis wist men haar te vertellen dat er voor de aanleg van dergelijke routes subsidiemogelijkheden waren, maar de tijd voor het aanvragen van dit geld begon te dringen. Joyce liet er geen gras over groeien en ging met een aantal andere enthousiastelingen direct aan de slag.

Nu ligt er een plan voor een uitgebreid netwerk van ruiter- en menroutes waarin de gebruikers verschillende lussen aan elkaar kunnen knopen. “Dat maakt het juist zo mooi. Je wilt het liefst volledig door de open natuur. Bij de huidige ruiterroutes kun je geen aaneengesloten rondje maken en moet je altijd voor een deel over de openbare weg. Dat is soms erg onveilig, daarom willen we dat tot een minimum beperken.” Volgens Joyce duurt een gemiddelde buitenrit één tot twee uur, waarin vijf tot twintig kilometer wordt afgelegd.

Volgende stap is overleg met de tien tot vijftien boseigenaren in het gebied. Zonder hun medewerking wordt het niets met de plannen. De Bosgroep NO-Nederland die namens de eigenaren de bossen beheert, is bij dit overleg betrokken. Bovendien krijgen de enthousiaste ruiters hulp van mountainbikers die ook volop bezig zijn met de aanleg van een route door de bossen.

Met de aanleg van het routenetwerk is circa 100.000 euro gemoeid. De gemeenten Smallingerland, Opsterland en de provincie Fryslân hebben al geld toegezegd. “We moeten via fondsen nog 12.500 euro verzamelen en voor circa 30.000 euro aan eigen arbeid leveren.” Joyce heeft goede hoop dat het gaat lukken, maar er is wel enige tijdsdruk. “Willen we de subsidies kunnen gebruiken, dan moeten de routes voor eind 2015 klaar zijn.”

SA24/Hoefslag

 

Reacties