Martingaal vermindert teugeldruk bij onervaren ruiters

Martingaal vermindert teugeldruk bij onervaren ruiters

0 1201

Nieuw onderzoek wijst uit dat het gebruik van een martingaal bij onervaren ruiters de teugeldruk significant doet afnemen, waardoor er een meer consistente teugeldruk ontstaat.

De Britse onderzoekers Hayley Randle en Megan O’Neill zeggen dat de resultaten van hun onderzoek uitwijzen dat het gebruikt van een martingaal bij onervaren ruiters de kans op slechte trainingsuitkomsten verkleint. De teugels zijn universeel geaccepteerd als communicatiemiddel met het paard. De druk en het wegnemen van de druk zijn essentieel in het leerproces van het paard. Een consistente en stabiele teugeldruk wordt gezien als een fundamenteel onderdeel van effectieve training.

Volgens Randle vinden onervaren ruiters het vaak moeilijk om de beweging van het paard te volgen, waardoor zij de teugels gebruiken voor stabiliteit. Dit resulteert in een inconsistente teugeldruk die tot onduidelijkheid en protest kan leiden bij het paard, of zelfs een vorm van aangeleerde hulpeloosheid. Zes onervaren ruiters reden zes paarden op een grote volte in stap en draf. De ruiters reden zonder martingaal, met een glijdende martingaal of met Ierse martingaal. Uit de resultaten bleek dat het gebruik van een martingaal de teugeldruk significant verminderde en dat de druk op de teugels consistenter werd. Hierdoor zou de training effectiever en duidelijker worden voor het paard, wat uiteindelijk ten goede komt aan het welzijn.

Foto: Remco Veurink
Bron: Horsetalk

Reacties