Man ernstig gewond na trap eigen paard

Man ernstig gewond na trap eigen paard

0 548
paardenziekte
foto: Remco Veurink

Van je eigen paard moet je het hebben. De 54-jarige Luc Raus van het Belgische Horsespirit Rescue kreeg twee zware trappen van zijn paard op het hoofd. De man overleefde de klap, maar lag dagen op de intensive care in het ziekenhuis en blijkt nu naar alle waarschijnlijk zeker anderhalf jaar nodig te hebben om te herstellen.

Trap tegen hoofd

Al 20 jaar lang vangen Raus en Hollanders, beiden afkomstig uit Herselt, paarden op. ‘Maar een dier blijft een dier. Je moet altijd opletten en dat hebben we nu heel goed gemerkt’, zucht Hollanders. Bijna twee weken geleden was Raus met zijn zoon op wandel met twee van hun eigen paarden. Raus al wandelend met een paard naast hem, zijn zoon al rijdend op het ander paard. Op een paar honderd meter van hun huis werd het paard dat Raus vasthield plots onrustig. Het dier begon te steigeren en trapte Raus volop in het aangezicht. De 54-jarige was al bewusteloos toen hij nog een tweede trap van zijn paard kreeg. Ook op zijn hoofd. Zijn zoon zag alles gebeuren en schakelde de hulpdiensten in. Met de ambulance werd hij afgevoerd naar het UZ Leuven campus Gasthuisberg.

Raus liep hierbij diverse breuken op. Hollanders: ‘Luc heeft een gebroken slaapbeen opgelopen, serieuze wonden in zijn gezicht en zijn rechteroor is beschadigd. Door de klappen heeft hij ook vocht in zijn hersenen opgelopen. Vier dagen heeft hij op de dienst intensieve zorgen gelegen. Verschrikkelijk was het. Luc heeft enorm veel geluk gehad. De neuroloog heeft ons verteld dat er als bij wonder geen aders geraakt zijn aan zijn rechterslaap. Was dat wel het geval geweest, bestond de kans dat hij het niet zou overleven door inwendige bloedingen’.

Thuis herstellen

Sinds deze week mag Raus verder thuis herstellen. Maar hij kreeg wel het zware verdict van de dokter dat hij een jaar tot anderhalf jaar zal moeten revalideren. ‘Het blijft afwachten of zijn rechteroor volledig zal herstellen. Momenteel hoort hij enkel van heel ver geluiden. Hij heeft ook evenwichtsstoornissen en is direct moe. Afhankelijk van hoe snel het resterende hersenvocht volledig wegtrekt, kan de dokter ons iets meer kunnen vertellen of er blijvende schade is.’, aldus Hollanders.

Bron:  HLN / Hoefslag

Foto: Remco Veurink 

Vergelijkbare artikelen

Reacties