Maakt luxe in de paardenwereld gelukkiger?

Maakt luxe in de paardenwereld gelukkiger?

Zijn paardeneigenaren met dure luxe stallen en dure paarden nu gelukkiger dan de (doorsnee) eenvoudige paardenbezitter ? Op die vraag komen vaak gemengde reacties.
Is het paardenbezit een familieaangelegenheid en zijn de stallen en paarden er altijd al geweest of heb je zelf alles van begin af aan moeten opbouwen? Daarin zit vaak al het grote verschil! Met name de laatste zal snel geneigd zijn zich blind te staren op anderen. Hoe mooi zou het zijn (geweest) als je alles ‘in je schoot geworpen’ had gekregen? De lotto winnen en dan alles aan je paardendroom besteden? Hoe geweldig zou het zijn als je alsnog die wens van een luxe stal met luxe hoger niveau paarden kon verwezenlijken? Kijken naar al de pracht en praal is fantastisch, maar dat zo’n onderkomen jou(w paarden) goed doet, is geen zekerheidje.

Grenzen verleggen

Grenzen zijn er om verlegd te worden: een klein stalletje in een gepacht weiland naar uiteindelijk een eigen boerderij met een paar stallen en redelijk wat weidegrond? Mooie doelstelling, maar wederom de vraag of het gelukkiger maakt? Vergelijk het eens met een beginnende ruiter die het te lang duurt om van B naar Z te rijden. Is hij er eenmaal dan zal het doel weer bijgesteld worden, want Z is dan al snel een normaal niveau. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat je op dat moment ook in een ‘hogere klasse omgeving’ verkeert. Is het wel een haalbaar doel waarmee je je vergelijkt? Hoe hoger dit niveau is, hoe moeilijker dit gaat worden.

Wees realistisch

De vraag is dus of het reëel is je eigen stal en paard te vergelijken met de ‘top’ en de luxe stallen. Het maakt je waarschijnlijk eerder ongelukkig dan gelukkig. Want wie bepaalt de waarde van jouw bezit? Juist, je omgeving. Ga je met je paard rijden tussen de ‘lagere’ niveaus en deze zijn stikjaloers op jouw kanjer, dan voel je je de koning(in) te rijk. Kom je tussen de ‘profs’ ben je dan geneigd om je heel klein en nietig te voelen met jouw paard dat ineens geen kanjer meer is maar een ‘doorsnee paardje’?

Ambitie

Het ligt helemaal aan jezelf. Hoe jij in staat bent hiermee om te gaan. Trots op wat je bezit, paard(en), stal en alles wat erbij hoort. Van een simpel dekje, halster, wedstrijdtenue, ja ook van het kleine eenvoudige stalletje op die kleine weide kun je net zo gelukkig worden. Het is tenslotte niet iedereen gegeven om het ultieme te bereiken. Financieel is het simpelweg ook niet mogelijk voor jan en alleman. Je kunt je doelen bijstellen en dat hoeft niet slecht te zijn. Er mag altijd nog iets te wensen over zijn en gezonde ambitie is ook niet verkeerd.
Een mooi uitgangspunt is vast en zeker dat het het beste is om maar eens te stoppen met vergelijken met wat in jouw ogen ‘het ultieme’ is. Liefde voor je paard, je sport en trots op wat je met eigen middelen kunt bereiken, dát bepaalt voor het overgrote deel je geluk!

Bron: Hoefslag

Foto: Shutterstock

Vergelijkbare artikelen

Reacties