Locatieonderzoek Paard van Fryslân

Locatieonderzoek Paard van Fryslân

0 49
Fries
foto: Remco Veurink

Locatieonderzoek op de Afsluitdijk voor het kunstbeeld In de vroege ochtend werd op dinsdag 4 maart een grote gele hoogwerker, met in de top de Friese vlag, geplaatst op de kop van de Afsluitdijk. Onder andere Gemeente Súdwest-Fryslân, Rijkswaterstaat en de stichting het Paard van Fryslân waren aanwezig om een beeld te krijgen van de omvang die het kunstbeeld moet gaan krijgen.

Gemeente Súdwest-Fryslan, een van de betrokken partijen die zich zal inzetten om de meest geschikte locatie beschikbaar te krijgen, heeft de stichting gevraagd om de voorkeurslocatie en de omvang van het kunstbeeld in kaart te brengen. Vanaf alle wegen is er vanuit de auto gefilmd en foto’s gemaakt en ook vanaf de hoogwerker werden imposante foto’s gemaakt. Hierdoor zijn de zichtlijnen vanaf de hoofdroutes vanuit Bolsward, Harlingen en Kornwerderzand vastgesteld. “Het paard zal vanuit alle zichtlijnen goed te bewonderen zijn. Hij mag nog wel groter!” grapt de enthousiaste Barbara Borger van Stichting Het Paard van Friesland.

Betrokken partijen

De hoogwerker werd door Hans Plat van Kraanbedrijf BKF uit Franeker beschikbaar gesteld en Mark Harms van Kors Hoogwerksystemen uit De Blesse, die de kraan bestuurde. De hoogwerker diende als model van het paard. Ook Hans Ruitenburg van Rijkswaterstaat, “de man met de sleutel”, was aanwezig. Hij heeft toegang gegeven tot de dijk. Bij dit project zijn technische adviezen onmisbaar gezien de hoeveelheid metaal dat in het paard verwerkt wordt. Theunis Bakker van de Mannen van Staal uit Leeuwarden, helpen met technische adviezen in de aanloopfase. De toekomstige plek voor het beeld ligt in de gemeente Súdwest-Fryslân. Contactpersoon en geïnteresseerde Jildou Oosterhof van de gemeente was ook aanwezig bij het grootse spektakel.

Het Paard van Fryslân

Het Paard van Fryslân is een landmark in wording. Een trots en elegant Frysk Hynder op een prachtige locatie aan de poort van de provincie, de Afsluitdijk. Het beeld van staal wordt, afhankelijk van de definitieve standplaats en de ruimte eromheen, ruim 25 meter hoog en zal een prachtige entree vormen voor de provincie Fryslân. Andy Scott, de Schotse kunstenaar, is de maker en ontwerper. Stichting Het Paard van Friesland werkt samen met inwoners uit Fryslân, de politiek en verschillende organisaties uit de provincie samen om zowel het geld als de locatie te verkrijgen. Het beeld wordt gebouwd in Fryslân en wordt voor het grootste deel gefinancierd uit particuliere fondsen, sponsoring en crowd funding.

Weekkrant/Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties