Limburg breidt vuurwerkmeldingen uit vanwege gewond paard

Limburg breidt vuurwerkmeldingen uit vanwege gewond paard

0 130

De Limburgse Provinciale Statenvergadering heeft gisteren unaniem een motie van gedeputeerde Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren aangenomen. Plusquin diende de motie in onder andere naar aanleiding van het vuurwerkincident dat eind november plaatsvond en waarbij paard Grey gewond raakte.

Vuurwerk

Grey raakte gewond doordat zijn eigenaresse niet wist dat er een vuurwerkevenement in haar omgeving werd georganiseerd. De organisator hoefde van de vergunningverlener enkel omwonenden in een straal van 200 meter rondom het evenement in te lichten. Grey stond ongeveer 60 meter verder van het evenement.

Grey stond op stal en was kort daarvoor ontslagen uit de universiteitskliniek in Luik waar hij was geopereerd. Door het afsteken van het vuurwerk raakte hij in paniek en barstte alle hechtingen van zijn operatiewond weer open. Als zij had geweten dat er die dag vuurwerk zou worden afgestoken had zij haar paard nog een nacht extra in de universiteitskliniek laten verblijven.

Het liefst verbieden

Plusquin van de PvdD:’ We hebben in de Staten zojuist een motie Limburg paardenprovincie aangenomen. Dit moeten wij ons dus aantrekken. Het liefst zouden wij als PvdD dit soort evenementen verbieden, maar daarvoor moet de wet veranderd worden en dat kunnen wij niet als provincie. Maar een beter waarschuwingssysteem kan ook heel veel goeds doen, en daar gaat het ons nu om.’

De motie die nu is aangenomen ziet op het verbeteren van de communicatie naar omwonenden van vuurwerkevenementen. In de toekomst worden diereneigenaren hopelijk in een grotere straal dan 200 meter op de hoogte gesteld van een gepland vuurwerkevenement zodat zij tijdig voorzorgsmaatregelen kunnen treffen.

Bron: Piepvandaag

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties