Laten inslapen van je paard: ‘Niet altijd even vredig’

Laten inslapen van je paard: ‘Niet altijd even vredig’

0 10735
foto: Shutterstock

Het ‘laten inslapen’ van een paard klinkt vredig. Het kan echter een behoorlijk indrukwekkende gebeurtenis zijn, omdat een paard nu eenmaal een groot dier is.

Natuurlijk heb je goed nagedacht voordat je het besluit hebt genomen dat het ‘genoeg geweest is’ voor je paard. Naar de slager brengen is een optie, laten inslapen is er ook een. Een voordeel is dat het in een vertrouwde omgeving kan plaatsvinden. Het laten inslapen kan echter nogal wat tijd in beslag nemen en niet zo’n fijn gezicht zijn, bijvoorbeeld bij paarden die zich niet zomaar ‘gewonnen geven’, waarschuwt een dierenarts in Ridehesten.com.

Injecties

Hij legt uit: ‘Eerst krijgt het paard een injectie die hem rustig maakt, een ontspanningsmiddel. Dat duurt enkele minuten. Daarna wordt een hoge dosis verdovingsmiddel toegediend. Het paard zakt door de benen en dat kan er naar uitzien, omdat het ‘gaan liggen’ niet altijd even geruisloos gaat. Het ene paard komt rustig op een zij terecht, een ander ploft met zoveel kracht neer dat hij doorrolt.

Inademen

Daarna ademt het paard een paar keer voor het laatst in. Dat kan angstaanjagend klinken. Ook kan het paardenlichaam nog een aantal keren heftige schokken vertonen. Het paard merkt dan echter al niks meer. Het laatste wat hij voelt, is de tweede spuit, en die zal pijnloos zijn. Van het neervallen op zich heeft het paard al geen weet meer. Daarna volgen er nog twee definitieve spuiten recht in de halsslagader, waardoor het hart stopt. Het duurt meestal drie of vier minuten voordat bij het paard geen hartslag meer gevoeld wordt.

De juiste beslissing

De Deense dierenarts laat weten dat hij het er meestal wel mee eens is als eigenaren besluiten dat het genoeg geweest is en dat hun paard ingeslapen moet worden. ‘Soms acht ik het echter niet gerechtvaardigd als mij gevraagd wordt een paard te euthanaseren. Dan weiger ik dat. Als ik een paard laat inslapen, moet het echt de enige juiste beslissing zijn.’

Ridehesten/Hoefslag

Foto: Shutterstock

Vergelijkbare artikelen

Reacties