Landelijke burgerwacht met drones tegen paardenbeulen

Landelijke burgerwacht met drones tegen paardenbeulen

0 129
val

Er wordt een landelijke burgerwacht opgericht in een ultieme poging de dierenbeulen, die nu al jarenlang op beestachtige wijze paarden toetakelen, een halt toe te roepen. Daarbij wordt met een drone ook vanuit de lucht de oorlog verklaard aan de paardenbeulen. Nu al zijn er op diverse plekken in ons land burgerinitiatieven opgezet, maar de Enschedeër Henk ten Napel neemt het voortouw voor een overkoepelende landelijke burgerwacht. Ten Napel, voorzitter van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, heeft ruime ervaring met paardenbeulen. Zo was hij ooit betrokken bij de klopjacht op de beruchte Beul van Twente.

Ons land wordt deze zomer opgeschrikt door een recordaantal gevallen van paardenmishandeling. Alleen al voor dit jaar staat de teller op ruim honderd, waarvan in minstens dertig gevallen nader onderzoek aantoonde dat er sprake is van opzet. Terwijl het in 2013 en 2014 nog ging om in totaal 38 incidenten.

Ontbonden

Intussen zit het politieonderzoek muurvast. Het erder gelanceerde landelijk rechercheteam is ontbonden. Weliswaar is sprake van een landeljk coördinator, maar het zijn de diverse politieregio’s die allemaal afzonderlijk onderzoek instellen. Tot frustratie van Henk ten Napel: ‘De politie houdt er rekening mee dat dit het werk is van één dader, maar gezien de locaties en het feit dat zich wel eens meerdere mishandelingen in één nacht hebben voorgedaan, staat voor ons vast dat er meerdere ziekelijke geesten actief zijn. Eventuele copycats of lieden die elkaar via internet ophitsen.’ Ten Napel noemt het daarom van het grootste belang dat het onderzoek landelijk wordt gecoördineerd. ‘Maar voor de politie heeft dit blijkbaar geen prioriteit. Je kunt dan wel achter paardenbeulen aan rennen, maar dan ben je telkens een stap te laat. We gaan daarom met de landelijek burgerwacht met behulp van een drone buitengebieden in beeld brengen. Kijken waar zich de risicolocaties bevinden en vervolgens heel gericht patrouilleren.’ Deze tactiek werd eerder toegepast bij de Beul van Twente, de al bijna genezen verklaarde tbs-patiënt Rudolf K., die destijds tientallen dieren afslachtte. Ook vermoordde hij een zwerver door diens geslachtsdeel af te snijden en dit als trofee mee naar huis te nemen.

Intussen hebben zich meerdere vrijwilligers aangemeld voor de landelijke burgerwacht. ‘Ik hoop dat zij op hun beurt eigen groepjes oprichten die onder de landelijke burgerwacht opereren’, aldus Ten Napel. Al over enkele weken gaat de landelijke burgerwacht op pad.

Correspondentie

Ten Napel stapt bovendien binnenkort naar de rechter om af te dwingen dat hij mag corresponderen met Rudolf K., die levenlang kreeg. Nu nog houdt de gevangenisdirecteur dit tegen. Tijdens eerdere correspondentie gaf deze dierenbeul Ten Napel allerlei tips. ‘Hij is bij uitstek de persoon die aan de huidige gruwelijke reeks van dierenmishandelingen een eind kan maken.’

Bron: De Telegraaf

Foto: Remco Veurink

Reacties