Kwaliteit op CK Noord-Holland

Kwaliteit op CK Noord-Holland

0 30
Stamboekkeuring

De Centrale Keuring voor Noord-Holland vond vandaag plaats op de fraaie en verzorgde accommodatie van de Beemsterruiters in Middenbeemster. De weersomstandigheden waren bijna perfect; het was droog maar niet overdreven warm en daardoor lieten de paarden zich prima zien. Bij de huldiging van de kampioenen brak, alsof het zo was afgesproken, een stralende zon door. Buiten de strakke organisatie, vielen ook de verschillende showblokken positief op. Als intermezzo werden tussen de dressuur- en springpaarden verschillende tuigpaarden aan de hand en voor de wagen voorgesteld. Ook de kersverse Fokker van het Jaar, Wim van der Linde van Texel had een eigen showblok met daarin ondermeer zijn bekende fokproduct Belle Lady Texel.

Een respectabel aantal dressuurpaarden wat in de keuringsbaan verscheen, bleek een lust voor het oog, maar ook de kampioen van de springpaarden was een zeer compleet en mooi paard. Deze scherp gemodelleerde en lang gelijnde Ferazola van f/g Stephanie Walstra-Baldeé uit Heerhugowaard straalde ras en jeugd uit. De Lexicon-dochter uit Zola (Ibop-(spr) prok, v. Numero Uno) draafde op een makkelijke manier. Ze kreeg op de stamboekopname een paar weken geleden 80 punten voor haar wijze van springen en deze goede score woog uiteraard mee in de beslissing van Cor Loeffen en zijn medejuryleden, Henk Dirksen en Ine van Deurzen. Als beste oudere merrie mocht opstellen E.Fiolita D.N. (Nabab de Reve uit Fiolita keur pref prest v.Renville) van Gerrit Deen uit Enkhuizen. Een lang gelijnde bruine die in een goede houding door de baan bewoog. Ook voor haar leverden de score van 80 voor het springen op de stamboekkeuring bonuspunten op. In de strijd om de dagtitel kon zij het evenwel niet winnen van Ferazola. Als beste springveulen werd naar voren geroepen de voldoende ontwikkelde en chique Icarus CC (Peppermill uit Soklahoma ster v. Calvados) van Carolien van Diemen.

Bij de te keuren dressuurpaarden nam Marian Dorresteijn de plaats van Cor Loeffen in. In een sterke groep driejarige merries eindigde de opvallend krachtig bewegende Fynona (Ampère uit keur IBOP, Sport(dres) v. Gribaldi) bovenaan. De royaal ontwikkelde donkerbruine van f/g Stal 104 BV uit Wijdewormer verdiende eveneens een uitnodiging voor de NMK. Uit deze rubriek mogen in totaal drie representanten voor Noord-Holland naar Ermelo. In de strijd om het dagkampioenschap kreeg Fynona het vuur nog heet aan de schenen gelegd door de beste oudere merrie, de rassige en met veel techniek dravende Enjoy SV (Spielberg uit Senna ster prok v.Ferro) van Simon Spaans uit Barsingerhorn. De jury koos voor de driejarige, maar het verschil in kwaliteit tussen beide merries was minimaal. De kampioenstitel voor het beste dressuurveulen ging deze keer naar de sterk optredende Ivy (Florencio uit Wild-Rose keur IBOP(dr) v. Sir Sinclair van Jacques Sassen uit Haarlem. Zij mag haar geluk nogmaals beproeven tijdens de NMK. Ook de nummers twee en drie uit die rubriek mogen door naar Ermelo.

De kwalificatie voor de Pavo Cup is in Noord-Holland bijna de laatste van het seizoen. Vandaar dat het aantal inschrijvingen ervoor standaard hoog is, dat was deze keer niet anders. Bij de Vierjarigen verdienden maar liefst dertien paarden een ticket voor de halve finale in Ermelo. Hierin was Esteban (Florencio x Jazz) met Petri Bax in het zadel topscoorder met 88.5 punt. Bij de Vijfjarigen ging de overwinning met 82.5 punten naar Denzel B (Jazz x Castro) met Marije Tromp op zijn rug.

Hoefslag/KWPN

Reacties