Koninklijke merrie blijft noodgedwongen op stal

Koninklijke merrie blijft noodgedwongen op stal

0 275

Het paard Bontfire, dat het IJsselsteinse woonzorgcentrum Ewoud 2 jaar geleden cadeau kreeg van koning Willem-Alexander, staat noodgedwongen op stal. Om de 14-jarige merrie buiten te kunnen laten lopen, moet voor 15.000 euro een bak worden aangelegd. Dat geld heeft Ewoud voorlopig niet.

Willem-Alexander bracht op 30 mei 2013 een bezoek aan IJsselstein. De traditie wil dat een koning of koningin bij een eerste bezoek aan de Baroniestad een paard cadeau krijgt. De toenmalige burgemeester Patrick van den Brink meldde destijds olijk dat de ene letter verschil met haar illustere collega Bonfire de gemeente veel geld had gescheeld. Willem-Alexander gaf het paard op zijn beurt aan woonzorgcentrum Ewoud. Bontfire loopt inmiddels niet meer in de dierenweide bij het centrum. De ondergrond van de weide blijkt niet geschikt voor de merrie. De grond wordt drassig na een regenbui. In overleg met een dierenarts werd besloten het koninklijk geschenk onder te brengen bij de nabijgelegen Hengstenhouderij van Lauw van Vliet.

Om Bontfire terug te laten keren naar Ewoud moet een stuk grond van 20 bij 20 meter worden afgegraven voor de aanleg van een paardenbak die moet worden gevuld met speciaal manegezand. Daarmee is een bedrag gemoeid van 15.000 euro. De zorginstelling Vecht & IJssel, waaronder Ewoud valt, heeft dit bedrag niet. Een subsidieaanvraag bij het Roest Crollius Fonds, een IJsselsteins goededoelenfonds, werd deze week afgewezen.

Teleurstelling

Bestuurder Wim Nicolaas van Vecht & IJssel is teleurgesteld, maar gaat op zoek naar andere oplossingen. ,,We gaan sponsors zoeken. Daarbij zou het de gemeente IJsselstein sieren als ze ook een bijdrage zou leveren.”

De gemeente wil nog niet aangeven of Vecht & IJssel op een financiƫle bijdrage kan rekenen. Vecht & IJssel gaat ondertussen kijken of Bontfire in de zomer wel incidenteel bij mooi weer op de dierenweide kan lopen, zodat de bewoners van de koninklijke merrie kunnen genieten.

Klik hier voor foto’s.

Bron: AD/Hoefslag

Foto; Remco Veurink

Reacties