Koetsiers uit Brugge in protest

Koetsiers uit Brugge in protest

0 30

In Brugge gaan de koetsiers komende zondag de paarden op stal laten. Ze zijn niet tevreden omdat het stadsbestuur op autoloze zondag de paardenkoetsen wil weren van de Grote Markt. “Dit is vooral symbolisch. Paard en koets passen nochtans perfect tijdens een autoloze zondag”, aldus Mark Wentein van vzw de Brugse Koetsiers. “Wij behoren zowat tot het meubilair in Brugge en passen met pure paardenkracht perfect tijdens een autoloze zondag”, aldus Wentein. “Het is dus onbegrijpelijk dat we niet mogen rijden.” Het stadsbestuur meent onder meer dat de mobiliteit en de veiligheid op de Grote Markt niet kunnen worden gegarandeerd . De koetsiers kregen wel een plaatsje toegewezen achter de Stadsschouwburg.

“Maar daar hebben we niets van voorzieningen, zoals water. Bovendien is een paard een gewoontedier. Als het paard toekomt op de markt, dan weet het dat dat een rustplaats is. En achter de schouwburg komen we tussen de bussen terecht, wat ook niet ideaal is. We hebben dus besloten om niet te rijden”, zegt Wentein.
Hij vindt de beslissing van het bestuur onbegrijpelijk. “In Antwerpen en Oudenaarde bijvoorbeeld trekken ze zelfs paarden en koetsen aan voor zo’n evenement.” De stakingsactie is een primeur want nooit eerder lieten de 35-tal koetsiers de 90 paarden op stal uit protest.

Belga/Hoefslag

Reacties