KNHS en ANWB slaan handen ineen voor veiligheid

KNHS en ANWB slaan handen ineen voor veiligheid

0 122

De KNHS en de ANWB hebben hun handen in een geslagen. De ANWB gaat de KNHS ondersteunen in hun streven naar meer veiligheid in het verkeer voor ruiters, menners en andere verkeersdeelnemers. Dit najaar wordt een landelijke campagne gelanceerd om aandacht te vragen voor paarden op de openbare weg.

Directeur sport bij de KNHS, Anton Binnenmars, is enthousiast over de nieuwe samenwerking. “In Nederland zijn er zo’n 460.000 mensen actief in de paardensport. Buitenrijden  is voor veel van hen een belangrijk motief om de paardensport te beoefenen. Maar om naar een buitenrijgebied te komen, moeten de meeste ruiters en menners eerst via de openbare weg. Die interactie met andere verkeersdeelnemers wordt vaak als stressvol en onveilig ervaren. De ANWB heeft een enorm bereik onder automobilisten en andere verkeersdeelnemers, en samen willen de organisaties  werken aan nog meer veiligheid in het verkeer voor ruiters, menners en andere verkeersdeelnemers.”

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door de KNHS en ANWB, blijkt dat rond 50% van de paardensporters het rijden op de openbare weg als een blokkade  zien om buiten te gaan rijden. In de afgelopen twee jaar heeft 80% van hen een onveilige verkeerssituatie meegemaakt en 90% geeft toe dat onveilige verkeerssituaties hun plezier tijdens het buitenrijden belemmert.

Ad Vonk, woordvoerder van de ANWB,  vult aan: “Wij vermoeden dat andere verkeersdeelnemers zich vaak niet bewust zijn hoe paarden kunnen reageren en niet goed weten hoe te handelen wanneer ruiters op de weg naderen. . We willen de KNHS graag helpen om verkeersdeelnemers beter te informeren, en tips  te geven hoe ze zich het beste kunnen gedragen als ze een paard tegenkomen.  . Recente ongevallencijfers zijn niet beschikbaar. Maar als meer ruiters straks met een gerust gevoel de weg op gaan dan komt dat natuurlijk het plezier in deze sport ten goede.”.

In de campagne staan drie regels centraal:

  1. Passeer rustig en extra ruim, stop indien nodig, want paarden kunnen schrikken en springen zomaar opzij.
  2. Als je een paard voorbij bent, rij rustig weg, want paarden zijn vluchtdieren en schrikken van onverwachte geluiden of bewegingen.
  3. Doorbreek nooit een groep paarden, want paarden zijn kuddedieren en zullen proberen andere paarden te volgen.

Foto: Veurink/Sanoma
Bron: KNHS

Reacties