Kleine bloedwormpjes, grote problemen! *video*
Gecompliceerde levenscyclus
Larvale cyasthostominose
In de herfst en de winter, wanneer de temperatuur daalt, hebben de larven van de rode bloedworm een unieke manier om te overleven in het lichaam van het paard. Het paard krijgt ze binnen als het graast. Daarna begraven ze zichzelf in de darmwand, waar ze cystes vormen en hun ontwikkeling stopt. Op die manier kunnen ze overwinteren. 90% van de rode bloedwormen in het lichaam van het paard kunnen deze verborgen wormen zijn.
In de lente kunnen de larven in groten getale uit hun winterslaap komen. Ze breken dan door de darmwand, waar ze voor schade kunnen zorgen: onder meer diarree, gewichtsverlies en koliek behoren tot de mogelijkheden. Deze potentieel fatale aandoening staat bekend als ‘larvale cyathostominose’. 50% van de paarden sterft eraan. Vooral jonge paarden (onder de zes jaar) lopen risico, maar elk paard kan ermee te maken krijgen.
Mestonderzoek niet voldoende
Mestonderzoek zal niet voldoende zijn om de ingekapselde bloedwormen te detecteren. De larven produceren immers geen eitjes. Een mestonderzoek kan zelfs helemaal schoon zijn, terwijl het paard wel miljoenen ingekapselde bloedwormlarven in zijn darmen heeft.
Bedrijfsdierenarts Wendy Talbot zegt: ‘Veel paardeneigenaars geloven dat ze al het nodige weten over wormen, maar uit onderzoek blijkt dat er heel weinig kennis is over ingekapselde bloedwormen. Eens een paard symptomen laat zien van larvale cyathostominose is het heel moeilijk om de aandoening effectief te behandelen. Met de video willen we paardeneigenaars laten inzien dat ingekapselde bloedwormen erg gevaarlijk kunnen zijn en dat het belangrijk is om aan preventie te doen.’
Bron: Horse and Hound
Foto: Remco Veurink
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)
Reacties