KFPS is vijf hengsten rijker

KFPS is vijf hengsten rijker

0 49

Het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek is sinds maandagochtend vijf dekhengsten rijker. Zeven hengsten legden op het KNHS-centrum in Ermelo het examen in de aangespannen disciplines af. Net als met het zadelexamen, was ook nu Gerke Z. (Norbert x Rindert) de absolute topper. Onder het zadel kreeg hij 86 punten. Daar voegde hij 87 punten voor de menproef en 87,5 punten voor de tuigproef aan toe. Gerke Z. ontving bij zijn goedkeuring de naam Hette. Hij werd gefokt door J.J. van der Zijpp uit Terkaple en is van M. Vos uit Wijk en Aalburg.

Boven de tachtig punten scoorde ook Gerben van de Olde Mette Moate (Doaitsen x Sape), gefokt door A.A.M. Schut te Hengelo (Gld.) en in bezit van A.P. Both te Voorthuizen. Naast 78 punten onder het zadel kreeg Gerben maandag 80,5 voor de menproef en 83,5 punten voor de tuigproef. Hij blijft zijn naam houden, zonder de stalnaam ‘van de Olde Mette Moate’.

Overige drie hengsten

De andere drie goedgekeurde hengsten zijn Fryso (Olgert x Doeke), Gerke van de Stierenweg (Norbert x Jelke) en Haiko van ’t Oosterzand (Arjen x Lute). Zij heten vanaf nu achtereenvolgens Fonger, Hessel en Haike. Van hen zijn Fonger en Haike meer rijpaarden dan tuigpaarden. Fonger scoorde 79,5 en 75 punten voor de men- en tuigproef, Hessel kreeg 77 en 76 punten en Haike 79 en 71 punten.

‘We zijn absoluut blij met deze groep hengsten. Tot aan het eind hebben ze zich allemaal bewezen en de meeste gaven een mooi constant beeld. Haike heeft de meeste progressie gemaakt tijdens het onderzoek’, aldus de jury.

Niet goedgekeurd

Floris (Maurits x Beart) en herkansingshengst Izak fan d’Ald Loop (Pier x Leffert) moesten het zonder dekbrevet stellen. Zij waren na het zadelgedeelte al een twijfelgeval en wisten aangespannen niet dusdanig te overtuigen om goedgekeurd te worden. Floris kreeg 73,5 en 77,5 punten voor de men- en tuigproef en voor Izak werden 75 en 74,5 punten genoteerd. (Ellen Franke)

Reacties