KFPS: Keuring voor veulenboekmerries en ruinen

KFPS: Keuring voor veulenboekmerries en ruinen

0 62

Koos Naber uit het Drentse Holsloot is door het KFPS aangesteld als nieuwe trainingsleider voor het Centraal Onderzoek. Hij volgt hiermee Susan Bouwman op, die deze taak acht jaar heeft vervuld. Dit werd vrijdagavond 22 mei bekend gemaakt tijdens de Ledenraadsvergadering van het KFPS, die gehouden werd in Putten.

De vrijkomende vacature in de Hengstenkeuringsjury is nog niet opgevuld. Hiervoor is iemand benaderd, maar die persoon moet eerst nog instemmen, voor hij/zij kan worden voorgelegd aan de Ledenraad.

In de vergadering werd de aanpassing van het reglement sportpredicaat mennen dressuur aangenomen. Friese paarden die direct in de klasse ZZ mennen dressuur worden uitgebracht, hebben aan vijf winstpunten voldoende voor het sportpredicaat. In de klasse Z is dit tien winstpunten.

Het voorstel vanuit het KFPS-bestuur om een laagdrempelige keuring te houden voor Veulenboekmerries en –ruinen voor opname in het stamboek, zonder dat er geprimeerd wordt of predicaten behaald kunnen worden, is eveneens aangenomen. De paarden hoeven hiervoor niet in training gezet te worden en niet op ijzers te staan. Tegen geringe kosten kan het paard opgenomen worden in het stamboek en kan de eigenaar advies krijgen of het zinvol is om het paard aan te bieden voor primering. Het voorstel om een keuring na het seizoen toe te voegen voor zogende merries, die dan ook Kroon of Model kunnen worden, is afgewezen. En ook het voorstel voor het uitsluiten van de jeugd(reserve)kampioen voor het algemeen kampioenschap op de centrale keuring heeft het niet gered.

Tekst: Ellen Franke

Foto: Remco Veurink

Reacties