Juridisch: niet tevreden over geleverde training, wat dan?

Juridisch: niet tevreden over geleverde training, wat dan?

Iedere maand bespreken we op onze site een juridische vraagstelling. De betreffende zaken komen uit de praktijk en kunnen daarom voor een ieder die beroeps- of hobbymatig actief is in de paarden(sector) interessant zijn. In deze eerste aflevering bespreekt onze juriste Kim Voskuilen een probleem dat ontstaat wanneer de training van je paard bij een professional is uitbesteed. Voordat we aan deze zaak toekomen, stelt ze zich eerst even aan je voor:

Beste paardenliefhebber,

Kim VoskuilenIk verheug mij erop om jouw juridische paardenvragen te beantwoorden. De wet- en regelgeving is niet altijd even makkelijk te doorgronden en ik hoop op deze manier de rechten en plichten duidelijker te maken. Ik zal mij eerst kort voorstellen. Mijn naam is Kim Voskuilen (foto rechts) en ik ben werkzaam als jurist. Van jongs af aan ben ik ‘besmet’ met het paardenvirus. Momenteel rijd ik drie paarden. Ze zijn allemaal vijf jaar: één ruin en twee merries, waarvan ik één merrie de mijne mag noemen. Ik heb mij als jurist dan ook gespecialiseerd in het hippisch recht, wat betekent dat ik mij bezig houd met alles wat met paarden en het recht te maken heeft. Hierbij kan je denken aan problemen met de koop van een paard, bijvoorbeeld het paard voldoet niet aan je verwachtingen, aansprakelijkheidskwesties, zoals schade veroorzaakt door jouw paard, of onenigheid met de pensionhouder.

Ik vind het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om gedegen rechtshulp te krijgen.  Om dit te bewerkstellingen heb ik het Hippisch Loket opgericht. Via dit platform kan je geheel gratis en vrijblijvend jouw juridische vraag stellen. Binnen twee dagen krijg je het antwoord toegezonden. Ook kan je reeds gestelde vragen inclusief antwoorden bekijken. Wellicht dat jouw vraag er al tussen staat. Het Hippisch Loket onderscheidt zich van andere rechtswinkels of juridisch loketten doordat jouw vraag wordt beantwoord door juristen die de taal van de paardenwereld spreken. Iets wat van essentieel belang is bij het beantwoorden van juridische paardenvragen.

Paard in training

De juridische kwestie van deze maand betreft de volgende vraag:

Mijn paard staat in training bij een professionele ruiter, maar er wordt onvoldoende vooruitgang geboekt. Kan ik de gemaakte kosten verhalen omdat ik ontevreden ben over de kwaliteit van de training? 

Omdat mijn paard door mijn bijrijdster verkeerd is gereden en ik haar zelf niet voldoende kan verbeteren, heb ik besloten haar in training te zetten bij een professionele ruiter. Hij heeft het paard één keer bereden voordat het paard definitief bij hem in training kwam. Na deze kennismaking werd het hem duidelijk dat er behoorlijk wat werk in zou gaan zitten, maar dat hij verwachtte na één maand al een duidelijke verbetering te zien. Inmiddels staat het paard voor de tweede maand bij hem in training, maar is er nog weinig vooruitgang te zien. Naar mijn mening wordt mijn paard te weinig en te kort gereden. Ik probeer zoveel mogelijk bij de trainingen te gaan kijken, zodat hij mijn paard wel moet rijden, maar dat is geen doen en zou ook niet nodig moeten zijn. Ik vraag mij af wat ik hieraan kan doen. Kan ik mijn geld terugvragen omdat mijn paard onvoldoende wordt gereden en daardoor onvoldoende vooruitgang boekt?

Inspanningsverbintenis

In dit geval, waar het gaat om een trainingsovereenkomst, is het allereerst van belang te realiseren dat het gaat om een inspanningsverbintenis. Dit betekent dat de ruiter een bepaalde inspanning dient te leveren, maar geen concreet resultaat moet behalen. De intentie om een bepaald doel te halen is er wel degelijk, alleen kan de ruiter niet verantwoordelijk gehouden worden wanneer hij na voldoende inspanningen en inzet het doel niet weet te bereiken. Stel dat de ruiter er alles aan heeft gedaan om het paard op Z-dressuurniveau te krijgen (het doel), maar het paard blijkt dat fysiek niet aan te kunnen, dan kan de ruiter daar niet op afgerekend worden.

Belangrijk is dat afspraken schriftelijk zijn vastgelegd

Bij dergelijke overeenkomsten is het van belang wat partijen precies hebben afgesproken met betrekking tot de training. Hierbij kunt u denken aan de afspraak dat het paard vijf dagen per week minimaal een half uur onder het zadel wordt getraind. Belangrijk hierbij is dat deze afspraken schriftelijk zijn vastgelegd in verband met de bewijslast. Een mondelinge overeenkomst is uiteraard ook rechtsgeldig, maar resulteert bij onenigheid vaak in een welles-nietesdiscussie, ook bij mensen die u goed kent en vertrouwt.
Omdat het om een inspanningsverplichting gaat, zal de ruiter niet snel tekortschieten in de nakoming van de overeenkomst, tenzij hij te weinig inspanningen heeft verricht. Dit is anders wanneer blijkt dat de ruiter niet, zoals afgesproken, vijf dagen per week heeft gereden, maar het paard slechts drie dagen per week heeft getraind.

Checklist overeenkomst

Om een definitief antwoord te kunnen geven op bovenstaande vraagstelling is nog meer informatie nodig. Het is mogelijk dat u de kosten terug kan krijgen, dit is echter afhankelijk van alle feiten, omstandigheden en gemaakte afspraken. Neemt u bij twijfel of vragen contact op met een deskundig jurist, deze zal u verder kunnen helpen.

Om u een aantal handvatten te geven bij het afsluiten van een trainingsovereenkomst, kunt u deze minichecklist gebruiken:

  • Leg de gemaakte afspraken altijd schriftelijk vast;
  • Maak afspraken met betrekking tot de duur, intensiteit en omvang van de training;
  • Spreek een concreet doel af binnen een gesteld termijn;
  • Maak inzichtelijk wat er gebeurt als dit doel niet binnen de termijn behaald wordt;
  • Leg vast wat er gebeurt als het doel eerder wordt behaald;
  • Eventuele andere afspraken met betrekking tot stalling en dergelijke.

Deze minichecklist is niet limitatief, maar geeft u houvast bij het afsluiten van een trainingsovereenkomst.

Dit artikel is geschreven door Kim Voskuilen van het Hippisch Loket. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@kimvoskuilen.nl of bezoek de website: www.hippisch-loket.nl.

Foto openingsbeeld: Remco Veurink

 

Reacties